Více než 20 let se zabývám problematikou veřejného stravování a potravinářských provozů.

Moje práce mě baví. Mám ráda právě tu pestrost problémů. Jeden den se věnuji problematice chladnoucích pokrmů při rozvozu, druhý den pomáhám vedoucím stravování v mateřské škole vyřešit, jak “dostat” do dětí 300 ml mléka denně a týden zakončím školením hygienického minima zaměstnanců v pekárně. 

K tomu řeším každý den několik telefonických dotazů, od vypnutého Caps-Locku až po zaslání auditu, který někdo někam založil a právě teď ho chce vidět hygienická kontrola.

více informací

HACCP - zavedení, audity

Jste školní jídelna, závodní jídelna, restaurace, penzion, cukrárna, pekárna, výrobna lahůdek nebo podobná malá provozovna?

  • přijedu přímo do Vaší provozovny - po celé republice
  • zavedení od 3500 Kč
  • audity od 2000 Kč
  • ceny závisí na složitosti provozu

ARCUS - evidence stravování

Jste mateřská, základní nebo střední škola, dětský domov nebo či mládeže s vlastní jídelnou? Potřebujete evidovat sklady, normovat, sledovat stravné a spotřební koš?

  • program ARCUS od 6500 Kč (dle zakoupených modulů)
  • cena je konečná - neplatí se žádné roční udržovací poplatky
  • vzdálená podpora v případě problémů 
  • běží na všech verzích Windows

Školení a hygienické konzultace

Nabízíme Vám proškolení personálu v oblasti hygienického minima, správné výrobní a hygienické praxe a také v oblasti HACCP.

  • možnost školení přímo v provozu
  • od 300 Kč za osobu
  • při vyšším počtu účastníků výrazné slevy

Hodnocení jídelníčků

Nabízím vám objektivní zhodnocení kvality vašich jídelníčků:

  • jak je plněn spotřební koš potravin
  • cena od 1250 Kč - 2500 Kč (dle složitosti)
  • plnění Nutričních doporučení Ministerstva zdravotnictví

Výstupem hodnocení je vždy návrh opatření.

Seminář „Evidence spotřebního koše potravin“

Ve středu 30.1. jsem byla pozvaná do mým oblíbených Českých Budějovic, abych zde vedla seminář na téma „Evidence spotřebního koše potravin“. Seminář pořádal Odbor školství a tělovýchovy Magistrátu Českých Budějovic zastoupený paní Johanou Fuxovou. Semináře se účastnily prakticky všechny/všichni vedoucí školních jídelen z Budějovic a blízkého okolí.

Kategorie: Blog

Zajímavý seminář v Českých Budějovicích

Nejen prací živ je člověk, někdy je také potřeba získat nové informace, potkat se s kolegy a také se  seznámit s kolegy novými. 

Ve čtvrtek 15.11. jsem proto vyrazila prvním ranním vlakem do Českých Budějovic, kde se konal seminář a workshop na téma “Regionální, sezónní, bio a čerstvé potraviny ve veřejném stravování”. Hlavními přednášejícími byli pan profesor Jan Moudrý ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity a paní Bc. Anna Packová ze Státního zdravotního ústavu v Brně.

Kategorie: Blog

Dnešní pšenice je přešlechtěná. Netradiční mouky nabízejí více

Mouka je nejčastěji využívanou surovinou v našich kuchyních. Přitom v podobě, v jaké ji známe dnes, na ní už není nic moc zdravého. Naopak bývá spojována s mnoha zdravotními neduhy. Problém je zejména v tom, že ji konzumujeme ve velkém množství. Proč tedy nezkusit zdravější a mnohdy i chutnější alternativy?

Kategorie: Zprávy Potraviny

Strašení solí

  • Sůl byla označena na nového zloducha na obálce magazínu Time v roce 1982.
  • V roce 1988 byla publikována INTERSALT studie, která zkoumala vztah mezi konzumací soli a krevním tlakem na 52 místech ve 32 zemích. Z celkových dat vyplývalo, že čím větší byl příjem soli, tím byl vyšší krevní tlak.
  • 59% snížení příjmu soli vedlo ke snížení tlaku pouze o 2 stupně.
Kategorie: Zprávy Potraviny Zdravá výživa

Zpráva o činosti systému RASFF v ČR za rok 2017

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2017.
Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) je účinným nástrojem komunikace o riziku v oblasti potravin a krmiv na území jednotného trhu Evropské unie.

Kategorie: Zprávy Potraviny Legislativa

Kalorie NENÍ kalorie, Margit Slimáková

Zhruba od padesátých let minulého století radí experti obézním lidem, aby méně jedli a více se hýbali. Počty obézních přitom stále stoupají. Jsou obézní lidé líní, hloupí či nedisciplinovaní, nebo je tato redukční teorie postavená na hlídání kalorií nefunkční?

Kategorie: Zprávy Zdravá výživa

Dřevěné stoly v provozovně stravovacích služeb

Dotaz:
Upravuje (nebo přímo zakazuje) nějaký legislativní předpis používání dřevěných stolů v provozovnách společného stravování?

Kategorie: Zprávy Školní stravování Hygiena

Jeden muffin má víc cukru, než je dávka na celý den

Je známo, že s cukrem bychom to neměli přehánět. A to s jakýmkoli cukrem, ať se už jmenuje jakkoli. Přidaný cukr je jednou z nejhorších složek moderní stravy. Nedodává tělu žádné živiny, ale pouze kalorie, což může náš metabolismus dlouhodobě poškodit.

Kategorie: Zprávy Školní stravování Zdravá výživa

Čtěte štítky

Bezpečnost při práci začíná znalostí a pochopením označení a pokynů k bezpečnému používání nebezpečných chemických látek. Dodavatelé chemických látek musí ze zákona své látky a směsi klasifikovat. Čtěte štítky a chovejte se bezpečně!

Kategorie: Zprávy Hygiena