MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

HACCP ve Váš prospěch

Email Tisk PDF

Zjistěte, jak můžete skloubit požadavky HACCP s realitou provozu a jak zapůsobit na příští hygienickou kontrolu.

Máte strach z kontroly Hygienické stanice, Státní veterinární správy nebo Státní zemědělské a potravinářské inspekce?
Nejste si jistí, že máte vše v pořádku?
Máte pocit, že byste se raději věnovali vaření a ne byrokratickému papírování?

Podobné starosti zažívá většina vedoucích stravovacích zařízení. Věřte mi, že to dobře vím, protože mnoha z nich pomáhám řešit podobné problémy déle než 20 let.

Již před v době „předHACCPové“ jsem pomáhala skloubit často nereálné požadavky tehdy platných vyhlášek s realitou. Pamatujete, například, na požadavek vyhlášky č. 107/2001, že teplota uvařeného pokrmu nesmí klesnout pod 70 st. C? Bylo to vůbec proveditelné? A že podobných předpisů bylo!

A když přišel rok 2004 a s ním nutnost zavádět systém HACCP, od prvopočátku jsem zastávala názor, že celý systém má být co nejjednodušší. Vždy se snažím držet pravidla o maximální jednoduchosti. Pokud vyhláška požaduje stanovení minimálně jednoho kritického bodu, je zbytečné jich mít víc, pokud k tomu nejsou závažné důvody.

Při jednom auditu jsem zjistila, že evidence zahrnuje 7 kritických bodů. Když jsem odcházela, systém byl zjednodušen na pouhé 2 kritické body. Vedoucí provozu si mohla být jistá, že body jsou opravdu stanoveny smysluplně.

Aktualizováno Pondělí, 19 Únor 2018 17:27 Celý článek...
 

Arcus 18, nová verze - připraveno na GDPR

Email Tisk PDF

Na konci března 2018 bude k dispozici nová verze programu Arcus 18.

Připravované změny:

GDPR:

  • připraveno pro nařízení EU, platné od 25.5.2018
  • zašifrované údaje v adresáři a strávnících
  • možnost zaheslování přístupu k programu

Návrhy jídelníčků:

  • automatické návrhy jídelníčků
  • úspora času při vymýšlení jídelníčků
  • předkalkulace spotřebního koše dle návrhu
  • navrhne přesnídávky, obědy (až dva druhy) a svačiny

Pokladna

  • možnost uzávěrek pokladny ke dni
  • protokolování změn při pořizování dat
Aktualizováno Pondělí, 19 Únor 2018 17:29 Celý článek...
 

Facebook, zdravá výživa, recepty, diskuze

Email Tisk PDF

Založili jsme pro Vás diskuzní skupinu na Facebooku, kam budeme umísťovat krátké postřehy z oblasti zdravé výživy, neobvyklé recepty a také například zajímavosti z cest za vámi.

Komentáře pod příspěvky můžete využít ke svým dotazům, ale i názorům a můžete se zde podělit s ostatními o své vlastní zkušenosti.

Tuto sekci najdete vlevo v menu, stačí kliknout na FACEBOOK / Zdravá výživa, recepty, diskuze.

Aktualizováno Pondělí, 19 Únor 2018 17:30
 

Rodiče celiaků narážejí na nechuť škol

Email Tisk PDF

Podle zjištění České školní inspekce pouze 6,6 procenta škol poskytuje dietní stravování a 7,9 procenta umožňuje dětem, aby si přinesly jídlo, které se pak na oběd pouze ohřeje. Inspektoři ve své zprávě tvrdí, že počet škol vstřícných k dětem s dietami „vzrůstá jen velmi pozvolna“. Neochota škol vyhovět dětem s alergiemi, diabetem či s celiakií jim a rodičům podstatně ztěžuje život.

„Tyto nemocné děti se stravují ve školách tak, že si i na mnohdy celodenní výuku musejí donášet krabičky s jídlem, které musejí být takové, aby jídlo bylo po celý den konzumovatelné, tedy studené a nezkazitelné. Děti jsou tedy bez teplého jídla celý den, protože jinou možnost stravování nemají,“ popsala Právu matka jednoho z nich, paní V. H. z Plzeňského kraje.

Podle ní však není pro školní jídelny zas takový problém vyjít se stravováním nemocným vstříc. Mnohdy prý stačí jen menší úprava na konci vaření.

„Školní jídelny se tomu ale brání, takže i na velkých školách nemají děti oběd odpovídající jejich potřebám, a tedy vlastně žádný. Chodí domů hladové, hlavní teplé jídlo se tak posouvá na večer doma. O tom, že se děti nemohou obědů zúčastnit s ostatními a musejí se stravovat ze svého po šatnách, ani nemluvě,“ popsala své zkušenosti paní V. H. „To pak psychika trpí a pocit jakési vyloučenosti je nasnadě. Dospělý se s tím nějak vyrovná, ale děti dost těžko,“ dodala.

Celý článek...
 

Čtěte štítky

Email Tisk PDF

Bezpečnost při práci začíná znalostí a pochopením označení a pokynů k bezpečnému používání nebezpečných chemických látek. Dodavatelé chemických látek musí ze zákona své látky a směsi klasifikovat. Čtěte štítky a chovejte se bezpečně!

Čtěte štítky

Nebezpečné látky a směsi musí být klasifikovány a chemické látky, které jsou uváděny na trh, musí být příslušným způsobem označeny a zabaleny.

Štítky vám mohou pomoci při určování toho, které chemické látky jsou nebezpečné a jak vám mohou uškodit. Také z nich zjistíte, jak nebezpečnou látku bezpečně uchovávat a jak s ní zacházet.

Aktualizováno Pondělí, 26 Březen 2018 08:31 Celý článek...
 

Lékaři doporučují solit co nejméně, vědci tvrdí opak. Kde je pravda?

Email Tisk PDF

Solit by se mělo co nejméně, to je mantra současné medicíny. Nejnovější vědecké studie ale prokazují opak, nebo přinejmenším upozorňují na řadu okolností, kdy zmíněné doporučení zdraví spíše ohrožuje, než aby ho podpořilo.

Chybí fakta potvrzující to, že výrazné snížení příjmu soli má příznivý efekt na zdravotní stav. Navzdory tomu Světová zdravotnická organizace (WHO) trvá doslova na radikálním omezení příjmu soli (sodíku), a proto podniká kampaně k realizaci svých doporučení.

Aktualizováno Pondělí, 19 Únor 2018 17:30 Celý článek...
 

Až 48 000 tun jídla ročně se vyhodí ve školních jídelnách, doma na tom nejsme lépe

Email Tisk PDF

Až 48 000 tun jídla ročně, tedy přibližně 238 tun každý den vyhodí děti, žáci a studenti v českých školních jídelnách. Rodiče za vyhozené jídlo každý rok zaplatí až 2,5 miliardy korun. České domácnosti vyhodí ročně 254 tisíc tun jídla v několikamilionové hodnoty díky špatnému plánování nákupů.

Podle zaměstnanců školních jídelen skončí jako odpad 20 až 35 procent připraveného jídla. „Toto množství odpovídá našim zjištěním ve školních jídelnách. V některých jídelnách je to méně, v některých množství vyhozeného jídla tvoří až třetinu všech připravených pokrmů,“ říká Tomáš Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola.

2,5 miliardy korun od rodičů končí jako odpad

Jak vyplývá ze statistik ministerstva školství, bylo v loňském školním roce v zařízeních školního stravování vydáno přibližně 383 milionů pokrmů (snídaní, svačin, obědů a večeří). Iniciativa Skutečně zdravá škola spočítala, že na přípravu těchto pokrmů je ročně použito přibližně 136 tisíc tun potravin. Pokud 20 až 35 procent z tohoto množství skončí v koši, pak je to ročně 27 tisíc až 48 tisíc tun potravin. Toto množství si můžeme představit jako 1 600 plně naložených nákladních vozů Tatra o nosnosti 30 tun. Pokud by se nákladní auta postavila za sebe, tvořila by kolonu dlouhou 5,6 kilometru. Pokud toto množství přepočteme na porce o velikosti 500 gramů, tak se každý rok vyhodí 96 milionů porcí pokrmů. Rodiče každý rok celkem za školní stravování svých dětí zaplatí přibližně 7,5 miliardy korun. Z toho vyplývá, že až 2,5 miliardy korun (35 %) skončí jako odpad.

Celý článek...
 


Strana 1 z 33