Dnešní pšenice je přešlechtěná. Netradiční mouky nabízejí více

Mouka je nejčastěji využívanou surovinou v našich kuchyních. Přitom v podobě, v jaké ji známe dnes, na ní už není nic moc zdravého. Naopak bývá spojována s mnoha zdravotními neduhy. Problém je zejména v tom, že ji konzumujeme ve velkém množství. Proč tedy nezkusit zdravější a mnohdy i chutnější alternativy?

Kategorie: Zprávy Potraviny

Strašení solí

  • Sůl byla označena na nového zloducha na obálce magazínu Time v roce 1982.
  • V roce 1988 byla publikována INTERSALT studie, která zkoumala vztah mezi konzumací soli a krevním tlakem na 52 místech ve 32 zemích. Z celkových dat vyplývalo, že čím větší byl příjem soli, tím byl vyšší krevní tlak.
  • 59% snížení příjmu soli vedlo ke snížení tlaku pouze o 2 stupně.
Kategorie: Zprávy Potraviny Zdravá výživa

Zpráva o činosti systému RASFF v ČR za rok 2017

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2017.
Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) je účinným nástrojem komunikace o riziku v oblasti potravin a krmiv na území jednotného trhu Evropské unie.

Kategorie: Zprávy Potraviny Legislativa

Je mléko lék nebo jed? Proč ho 200 milionů Evropanů nestráví

Málokteré téma je tak kontroverzní jako konzumace mléka. Často slyšíme protichůdné názory. „Aspoň půl litru mléka denně pro zdravé zuby a kosti! Kravské mléko nebylo přírodou zamýšleno pro výživu lidských mláďat. Musíš ho pít kvůli vápníku. Mlíko, do rakve víko...“

Kategorie: Zprávy Potraviny Školní stravování Zdravá výživa

Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá

Snažíte se jíst zdravě? Pak zapomeňte na varování související s nebezpečným cholesterolem a vejce bez obav zařaďte do svého jídelníčku. Vaše tělo vám podle odborníků poděkuje.

Kategorie: Zprávy Potraviny Zdravá výživa

Óda na sádlo. Odborníci vyškrtli živočišný tuk z černé listiny

Naši předci na ně stovky let nedali dopustit. Na základě vědeckých závěrů a výživových doporučení se však vepřové sádlo dostalo v druhé polovině minulého století na černou listinu. Teď se zdá, že jeho široké využití začíná být opět doceňováno.

Kategorie: Zprávy Potraviny Zdravá výživa