Zpráva o činosti systému RASFF v ČR za rok 2017

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2017.
Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) je účinným nástrojem komunikace o riziku v oblasti potravin a krmiv na území jednotného trhu Evropské unie.

Kategorie: Zprávy Potraviny Legislativa

Nová vyhláška o některých způsobech označování potravin

Od 1.1.2017 platí nová vyhláška o některých způsobech označování potravin.
Vyplývá z ní, mimo jiné, že „alergeny" je nyní možné vyřešit pouze jedinou větou.
Jedná se o vyhlášku 417/2016, pokrmů se týká par.7.

Kategorie: Zprávy Potraviny Školní stravování Legislativa

Značení množství pokrmů od 1.1.2017

7. září 2016 nabyla účinnosti rozsáhlá novela zákona o potravinách. Nejvýraznějšími změnami byly změny v návaznosti na tabákovou směrnici a v případě potravin došlo zejména k upřesnění povinností provozovatelů potravinářských podniků a úpravě kompetencí mezi dozorovými orgány.

Kategorie: Zprávy Školní stravování Legislativa

Na obalech budou nově i výživové hodnoty

Od úterý 13.12.2016 vstupuje v platnost povinnost pro výrobce informovat na obalu o výživových hodnotách některých potravin. Zákazníci se tak nově budou moci o nákupu rozhodovat například podle energetické hodnoty, množství tuků, soli nebo cukru.

Kategorie: Zprávy Potraviny Legislativa

Novela zákona o ochraně zdraví

Ve Sbírce zákonů ČR byl zveřejněn zákon č. 267/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů a další související zákony.

Kategorie: Zprávy Legislativa

Novelizace Vyhlášky o školním stravování

VYHLÁŠKA
ze dne 26. ledna 2015, kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů.

Kategorie: Zprávy Legislativa

Značení alergenů řeší restaurace všelijak

Podle nařízení Evropské unie musí všechny stravovací provozy od 13. prosince minulého roku informovat spotřebitele o případných alergenech ve svých produktech. Od 1. ledna může to, jak tuto povinnost restaurace, bufety ale i prodejci jídla po internetu plní, kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Kategorie: Zprávy Legislativa

Podpora výzkumu stravování a zdraví v Evropě

S finanční dotací od Evropské komise hodnotí program EuroDISH aktuální potřeby infrastruktur výzkumu stravování a zdraví v Evropě. Celoevropská výzkumná spolupráce je nezbytná ke zlepšení efektivnosti výzkumných zdrojů, čímž se zajistí konkurenční výhody v globálním měřítku.

Kategorie: Zprávy Legislativa