Je známo, že s cukrem bychom to neměli přehánět. A to s jakýmkoli cukrem, ať se už jmenuje jakkoli. Přidaný cukr je jednou z nejhorších složek moderní stravy. Nedodává tělu žádné živiny, ale pouze kalorie, což může náš metabolismus dlouhodobě poškodit.
Podle zjištění České školní inspekce pouze 6,6 procenta škol poskytuje dietní stravování a 7,9 procenta umožňuje dětem, aby si přinesly jídlo, které se pak na oběd pouze ohřeje. Inspektoři ve své zprávě tvrdí, že počet škol vstřícných k dětem s dietami „vzrůstá jen velmi pozvolna“. Neochota škol vyhovět dětem s alergiemi, diabetem či s celiakií jim a rodičům podstatně ztěžuje život.
Až 48 000 tun jídla ročně, tedy přibližně 238 tun každý den vyhodí děti, žáci a studenti v českých školních jídelnách. Rodiče za vyhozené jídlo každý rok zaplatí až 2,5 miliardy korun.
Solit by se mělo co nejméně, to je mantra současné medicíny. Nejnovější vědecké studie ale prokazují opak, nebo přinejmenším upozorňují na řadu okolností, kdy zmíněné doporučení zdraví spíše ohrožuje, než aby ho podpořilo.
Řepkový olej je jedním z nejrozšířenějších rostlinných olejů, přesto víme jen málo o jeho zdravotních účincích. Nová studie, o které informuje server Science Daily, sledovala zejména vliv řepkového oleje na mozek.
Kategorie: Zprávy Potraviny Školní stravování Zdravá výživa
Málokteré téma je tak kontroverzní jako konzumace mléka. Často slyšíme protichůdné názory. „Aspoň půl litru mléka denně pro zdravé zuby a kosti! Kravské mléko nebylo přírodou zamýšleno pro výživu lidských mláďat. Musíš ho pít kvůli vápníku. Mlíko, do rakve víko...“
Kategorie: Zprávy Potraviny Školní stravování Zdravá výživa
Hygienici ze Státního zdravotního ústavu si vzali na paškál školní stravování, aby zjistili, jak se jídelnám daří naplňovat výživová doporučení. Výsledek? Téměř polovina školních jídelen v testu propadla, připravují totiž obědy s nedostatečným množstvím živin.
Mléko patří k našemu jídelníčku, běžně ho konzumujeme čerstvé nebo je obsažené v nejrůznějších produktech. Je prý také zdravé, rostou po něm dobře kosti. Jenže stále více vědců se domnívá, že to je všechno jinak. A na pomoc si berou výzkumy našich dávných předků.
Kategorie: Zprávy Potraviny Školní stravování Zdravá výživa
Vznik školních jídelen hledejme v období před sedmdesáti lety. V této poválečné době se společnost potýkala s výrazným nedostatkem potravin, kterým trpěli nejen dospělí, ale zejména mladá generace. Snaha o ukončení strádání dětí vedla ke vzniku prvních školních jídelen.