Bezpečnost při práci začíná znalostí a pochopením označení a pokynů k bezpečnému používání nebezpečných chemických látek. Dodavatelé chemických látek musí ze zákona své látky a směsi klasifikovat. Čtěte štítky a chovejte se bezpečně!
Světový den hygieny rukou si připomínáme každý rok 5. května a provází jej kampaň Světové zdravotnické organizace (WHO) s názvem „Zachraň život - umývej si ruce“, která upozorňuje na význam mytí rukou jako rozhodujícího preventivního opatření proti přenosu mnoha infekčních onemocnění.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2016 téměř 10 tisíc kontrol v provozovnách společného stravování, tedy mj. v restauracích, pivnicích, vinárnách, barech, cukrárnách i čerpacích stanicích. Téměř při každé třetí z těchto kontrol inspektoři zjistili porušení právních předpisů.
Hygienici v loňském roce uložili restauracím a stravovacím provozovnám pokuty za 13 milionů korun. Zároveň nařídili uzavřít 259 z nich, o 105 víc než v roce 2014. Celkem zkontrolovali přes 23 tisíc stravovacích zařízení.
Více než čtvrtina v loňském roce zkontrolovaných pražských restaurací loni pochybila, nejčastějším prohřeškem přitom byly chybějící nebo neúplné informace o původu a datu použitelnosti masa. Praha je tak na tom hůře než republikový průměr, kde se chyby zjistily přibližně u sedminy kontrol.
Střevní infekce způsobené kontaminovanými potravinami zavinily v roce 2013 v Česku 247 úmrtí. Právu to řekla v úterý Jarmila Rážová z ministerstva zdravotnictví. „Nebezpečné potraviny mohou vést k mnoha zdravotním problémům.
Zdrojem salmonel může být člověk nebo zvíře. U člověka jde o případy dočasného nosičství, kdy jsou baktérie vylučovány stolicí. Význam má především takové znečištění potravy, které může být následováno pomnožením baktérií - zde je nejvýraznější rozdíl oproti tyfu, paratyfům, ale i úplavici nebo třeba i choleře, kde stačí jen dotknutí se hotového pokrmu znečištěnou rukou.
Série nafilmovanch průvodců Britského úřadu pro bezpečnost potravin má upozornit na hlavní zásady dodržování hygienických pravidel ve stravovacích zařízeních.