Více než čtvrtina v loňském roce zkontrolovaných pražských restaurací loni pochybila, nejčastějším prohřeškem přitom byly chybějící nebo neúplné informace o původu a datu použitelnosti masa. Praha je tak na tom hůře než republikový průměr, kde se chyby zjistily přibližně u sedminy kontrol.
Informaci sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Pražští veterináři loni provedli 551 kontrol v provozovnách společného stravování a rozdali pokuty za více než milion korun.
Další častou chybou byla nedostatečná ochrana masa před kontaminací, čerstvé maso se také uchovávalo v nesprávné teplotě. „Úřední veterinární lékaři se při kontrolách setkali také s dalšími závažnými nedostatky, například ve 13 případech s prodejem prošlého masa nebo dokonce ve třech případech masa s čichovými a jinými smyslovými změnami,“ dodal Pejchal.
Nedostatky ve skladování i provozu
Nejvíc pochybení zjistili veterináři v dubnu, červnu, září a říjnu, kdy nedostatky našli při více než 30 procentech kontrol. „Při kontrolách byly rovněž zjišťovány nedostatky ve stavebně-technickém stavu provozu, v údržbě a sanitaci provozu, nevyhovující manipulaci s odpady, nedostatečné ochraně před škůdci či chybějící deklaraci alergenů,“ dodal mluvčí. Jedna provozovna byla uzavřena, v 65 případech podali veterináři podnět hygienikům a Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI).
ČTK