MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Školni stravování Dopis pro školky

Dopis pro školky

Email Tisk PDF

Také vám vadí, že děti dostávají ve školce velké množství sladkostí?

Obrací se na nás rodiče, kteří jsou mnohdy až bezradní s přístupem zřizovatelů či vedením školek, a to v oblasti výživy. Nejvíce si rodiče stěžují na množství průmyslově zpracovaného cukru, ke kterému mají děti během dne ve školce přístup. Dokonce se stává, že pedagogický personál děti motivuje právě nějakou sladkostí. Jsou i případy, kdy děti ve školce slaví narozeniny a svátky a nejběžnějším dárkem od ostatních spolužáků, ale i od vedení školky, jsou opět sladkosti.

Na základě vašich komentářů a stížností jsme s týmem odborníků sepsali dopis, kde jsme se podepsali a můžete ho použít v komunikaci se zřizovateli školek anebo přímo s vedením.

Snad vám tento dokument napomůže k otevření vážné diskuze na téma “cukr a děti”.

Dopis

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli,

píšeme Vám s prosbou o spolupráci. Jde o to nejcennější – o zdraví našich dětí. Rádi bychom s Vámi probrali jednu věc, kterou začíná řešit stále více rodičů po celém světě. Ve školkách se děti dostávají ke sladkostem (bonbóny, lízátka, žvýkačky) a předávají si je k narozeninám a svátkům, např. při počtu 25 dětí ve třídě – každý má svátek a narozeniny – je to 50 dní plných cukru. Na konci školního roku se dokonce v některých školkách rozdávají dětem „přebytky“. Zvážili jsme jeden z těchto balíčků jedné nejmenované školky jednalo se o 250g sladkostí v papírovém sáčku.

Proč vlastně na toto upozorňujeme. Je spousta vědeckých důkazů, že přidaný, průmyslově zpracovaný cukr obsažený právě ve sladkostech, slazených a ovocných nápojích prostě škodí. A dětem zvlášť. Občasná sladkost určitě neznamená konec světa, ale proč by ji děti měly dostávat od učitelek a učitelů?

Posíláme Vám několik odkazů (viz níže), dle kterých můžete sami posoudit, jak jsme cukrem zamořeni. WHO (Světová zdravotnická organizace) doporučuje omezit konzumaci volných cukrů pod 5 % celkového energetického příjmu pro snížení rizika nadváhy a zubního kazu. AHA (Americká kardiologická asociace) doporučuje omezit příjem přidaných cukrů u dětí na méně než 25 g denně (pro děti do dvou let dokonce 0 g denně) pro snížení rizika srdečních onemocnění v pozdějším věku. EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) na žádost několika států analyzuje škodlivost přidaného cukru v potravinách.

Proč tedy dávat dětem další cukr navíc tam, kde nejsou rodiče, aby to mohli uhlídat. Některým dětem přes prázdniny rapidně vymizí při zlepšení stravy (omezení cukru) např. ekzém, alergie, zlepší se lupénka a jiné vleklé chronické problémy, které s metabolismem cukru v těle velmi úzce souvisejí. Rádi bychom Vás poprosili o spolupráci a prosbu, zda byste před začátkem školního roku mohl/a učinit malé, ale přitom velmi zásadní změny. Např. při oslavách narozenin a svátků zavést pravidlo “bez sladkostí” (pouze s drobnými dárky jako jsou omalovánky, nálepky, ovoce, zelenina), podávat dětem k pití neochucený čaj, případně čistou vodu, bez šťáv, promluvit s učiteli a na třídních schůzkách i s rodiči a přidat se ke školkám moderním, které podporují zdravé stravování dětí. Tímto bychom Vás chtěli požádat o reakci na naše návrhy k dané problematice. V případě jakýchkoli dotazů či nejasností neváhejte kontaktovat MUDr. Barboru Kodetovou na emailu: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Děkujeme za Váš čas.

Se srdečným pozdravem za tým odborníků a rodičů

  • MUDr. Hana Krejčí, Ph.D. – internistka a diabetoložka 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity
  • Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, spoluzakladatelka Globopol.cz, autorka webu tehotenskacukrovka.cz, lékařka v Neslazeno.cz
  • MUDr. Barbora Kodetová – lékařka ve specializační přípravě na praktické lékařství pro dospělé zaměřující se na výživu, preventivní medicínu a psychosomatiku
  • Mgr. Eva Hájková, MBA, MPH – specialistka v preventivní, funkční medicíně & výživě, autorka knihy Hravě o živé stravě
  • Mgr. Jan Vyjídák, LL.M. MSc – advokát, poradce ve zdravotnictví, spoluzakladatel Globopol.cz a ředitel Neslazeno.cz
  • MUDr. Soňa Hamousová​ – lékařka anestezioložka, autorka blogu Doktorka v ofsajdu
  • PharmDr. Margit Slimáková ​- zakladatelka a koordinátorka Globopolu, specialistka na zdravotní prevenci a výživu
  • Jana Dell-Plotnárková ​- specialistka na výživu a zdravý životní styl. Všeobecná zdravotní sestra
  • MUDr. Tereza Brázdová​ – lékařka anestezioložka
  • MUDr. Klára Bilíková ​– gynekolog-porodník
  • MUDr. Jan Vojáček, CFMP ​– vedoucí lékař kliniky funkční medicíny
  • Ing. Hana Rydl, Dipl. NT ​- specialistka v oblasti výživy
  • Mgr. Jitka Švagrová​ – pedagog a konzultant pro stravování dětí

Doplňující odkazy:

http://www.mozaikapotravin.cz/2016/08/zdrave-deti-jsou-sladke-dost.html

Aktualizováno Úterý, 12 Září 2017 09:53