MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Potraviny
Potraviny


Kalorie NENÍ kalorie, Margit Simáková

Email Tisk PDF

Zhruba od padesátých let minulého století radí experti obézním lidem, aby méně jedli a více se hýbali. Počty obézních přitom stále stoupají. Jsou obézní lidé líní, hloupí či nedisciplinovaní, nebo je tato redukční teorie postavená na hlídání kalorií nefunkční?

Tvrzení, že kalorie je kalorie je mantra, která se zde desítky let předává. Mnozí na něm postavili svá doporučení a základ hubnutí vidí v nezbytnosti počítat a balancovat, co sníme a co spálíme. Tvrzení o stejnosti kalorií by mělo znamenat, že je jedno jestli se ládujeme stejným počtem kalorií z rukoly nebo koblihy tedy, že jejich vliv v těle je stejný. Přitom zcela jistě není.

Celý článek...
 

Jeden muffin má víc cukru, než je dávka na celý den

Email Tisk PDF

Je známo, že s cukrem bychom to neměli přehánět. A to s jakýmkoli cukrem, ať se už jmenuje jakkoli. Přidaný cukr je jednou z nejhorších složek moderní stravy. Nedodává tělu žádné živiny, ale pouze kalorie, což může náš metabolismus dlouhodobě poškodit.

Nové výzkumy ukázaly, že například jeden borůvkový muffin, nabízený v kavárnách nebo supermarketech, obsahuje více cukru, než je doporučená denní dávka.

Konzumace příliš velkého množství cukru je spojena nejen s přírůstkem hmotnosti, ale i závažnými nemocemi, jako je diabetes, obezita, zubní kaz, nealkoholové ztučnění jater, určité typy rakoviny nebo srdeční choroby.

Ne každý si uvědomí, kolik cukru ve skutečnosti konzumuje. Vždyť takový muffin s borůvkami, to zní vlastně docela zdravě, nebo ne?

Aktualizováno Pondělí, 04 Červen 2018 06:59 Celý článek...
 

Lékaři doporučují solit co nejméně, vědci tvrdí opak. Kde je pravda?

Email Tisk PDF

Solit by se mělo co nejméně, to je mantra současné medicíny. Nejnovější vědecké studie ale prokazují opak, nebo přinejmenším upozorňují na řadu okolností, kdy zmíněné doporučení zdraví spíše ohrožuje, než aby ho podpořilo.

Chybí fakta potvrzující to, že výrazné snížení příjmu soli má příznivý efekt na zdravotní stav. Navzdory tomu Světová zdravotnická organizace (WHO) trvá doslova na radikálním omezení příjmu soli (sodíku), a proto podniká kampaně k realizaci svých doporučení.

Aktualizováno Pondělí, 19 Únor 2018 17:30 Celý článek...
 

Cukrovarnický průmysl úmyslně tajil zdravotní rizika cukru – půl století!

Email Tisk PDF

Cukr je základem energie lidského žití. Ale všeho moc škodí.

Žijeme staré (zlo)zvyky

Před sto tisíci lety toužili naši prapředkové po energeticky bohatých potravinách plných solí, tuků a cukrů – jen ony dokázaly v náročném světě plném hladu a nebezpečných zvířat zajistit přežití. V dnešní době žijeme ve světě, kde nám nic takového nehrozí, vlastně se už ani nemusíme moc pohybovat, ale díky prastarým genům po těchto jídlech stále prahneme – a je to problém. Protože právě ony jsou jednou z hlavních příčin obezity, která je spojena s množstvím zdravotních potíží.

Americká vláda teprve nedávno aktualizovala svá zdravotní doporučení, v nichž radila lidem ohledně spotřeby cukru. Nově radí, aby se lidé potravinám příliš bohatým na cukry spíše vyhýbali, jeho konzumace totiž přináší množství rizik. Dvě nedávno vydané studie však upozorňují, že cukrovarnický průmysl si uvědomoval tato rizika, která cukr lidskému zdraví přináší, po dobu nejméně půl století. A celou tu dobu mlčel...

Aktualizováno Pondělí, 19 Únor 2018 17:30 Celý článek...
 

Řepkový olej je levný a zdravý? Raději se mu z dálky vyhýbejte, může vám poškodit mozek

Email Tisk PDF

Řepkový olej je jedním z nejrozšířenějších rostlinných olejů, přesto víme jen málo o jeho zdravotních účincích. Nová studie, o které informuje server Science Daily, sledovala zejména vliv řepkového oleje na mozek. Vědci zjistili, že může způsobovat zhoršení paměti, zhoršení schopnosti učení a významné zvýšení hmotnosti. Studie tak naznačuje, že řepkový olej více škodí než prospívá.

Řepkový olej se získává ze semen rostliny řepky olejné. Získává se podle standardních mezinárodních postupů. Získaný surový olej se používá při výrobě mnoha potravin např. majonéz, tatarských omáček a rostlinných tuků. Dá se na něm i smažit. Dále se používá též do salátů či nálevů, či jako přísada do nafty. Je to nejpoužívanější rostlinný olej.

Aktualizováno Pondělí, 19 Únor 2018 17:31 Celý článek...
 


Strana 1 z 33