MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Potraviny
Potraviny


Strašení solí

Email Tisk PDF

Miroslav Kec sdílel(a) odkaz ve skupině: Primal Život.

2. říjen v 12:21 ·

Zajímavý článek od Dr. Funga nazvaný Salt Scare (Strašení Solí) ... https://idmprogram.com/salt-scare/

Pokusím se o stručný výcuc”

  • Sůl byla označena na nového zloducha na obálce magazínu Time v roce 1982.
  • V roce 1988 byla publikována INTERSALT studie, která zkoumala vztah mezi konzumací soli a krevním tlakem na 52 místech ve 32 zemích. Z celkových dat vyplývalo, že čím větší byl příjem soli, tím byl vyšší krevní tlak.
  • 59% snížení příjmu soli vedlo ke snížení tlaku pouze o 2 stupně.
  • Neexistovaly, žádné důkazy, že toto omezení příjmu soli povede k nižšímu výskytu infarktů a mrtvice.
  • Na základě této studie bylo v roce 1994 pro Američany vydáno doporučení jíst maximálně 2400 mg soli denně (asi 1 lžička).
  • Faktem zůstává, že nejzdravější národy světa solí mnohem víc (např. Japonci a obyvatelé Singapuru).
Celý článek...
 

Zpráva o činosti systému RASFF v ČR za rok 2017

Email Tisk PDF

Vydáno: 20.9.2018

Autor: MZe, Odbor bezpečnosti potravin

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o činnosti RASFF v ČR za rok 2017.

Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) je účinným nástrojem komunikace o riziku v oblasti potravin a krmiv na území jednotného trhu Evropské unie.

Z celkového počtu 3 832 originálních oznámení zpracovaných na úrovni Evropské unie v roce 2017 se České republiky týkalo celkem 194 oznámení. Jedná se o oznámení, ve kterých byla Česká republika uvedena jako země původu nebo do ní byl výrobek distribuován, nebo ve kterých byla Česká republika uvedena jako dodavatel. Nejvíce oznámení (82 %) se týkalo potravin, 13 % tvořila oznámení týkající se materiálů přicházejících do styku s potravinami a 5 % oznámení se týkalo krmiv.

Aktualizováno Pondělí, 24 Září 2018 07:13 Celý článek...
 

Kalorie NENÍ kalorie, Margit Simáková

Email Tisk PDF

Zhruba od padesátých let minulého století radí experti obézním lidem, aby méně jedli a více se hýbali. Počty obézních přitom stále stoupají. Jsou obézní lidé líní, hloupí či nedisciplinovaní, nebo je tato redukční teorie postavená na hlídání kalorií nefunkční?

Tvrzení, že kalorie je kalorie je mantra, která se zde desítky let předává. Mnozí na něm postavili svá doporučení a základ hubnutí vidí v nezbytnosti počítat a balancovat, co sníme a co spálíme. Tvrzení o stejnosti kalorií by mělo znamenat, že je jedno jestli se ládujeme stejným počtem kalorií z rukoly nebo koblihy tedy, že jejich vliv v těle je stejný. Přitom zcela jistě není.

Celý článek...
 

Jeden muffin má víc cukru, než je dávka na celý den

Email Tisk PDF

Je známo, že s cukrem bychom to neměli přehánět. A to s jakýmkoli cukrem, ať se už jmenuje jakkoli. Přidaný cukr je jednou z nejhorších složek moderní stravy. Nedodává tělu žádné živiny, ale pouze kalorie, což může náš metabolismus dlouhodobě poškodit.

Nové výzkumy ukázaly, že například jeden borůvkový muffin, nabízený v kavárnách nebo supermarketech, obsahuje více cukru, než je doporučená denní dávka.

Konzumace příliš velkého množství cukru je spojena nejen s přírůstkem hmotnosti, ale i závažnými nemocemi, jako je diabetes, obezita, zubní kaz, nealkoholové ztučnění jater, určité typy rakoviny nebo srdeční choroby.

Ne každý si uvědomí, kolik cukru ve skutečnosti konzumuje. Vždyť takový muffin s borůvkami, to zní vlastně docela zdravě, nebo ne?

Aktualizováno Pondělí, 04 Červen 2018 06:59 Celý článek...
 

Lékaři doporučují solit co nejméně, vědci tvrdí opak. Kde je pravda?

Email Tisk PDF

Solit by se mělo co nejméně, to je mantra současné medicíny. Nejnovější vědecké studie ale prokazují opak, nebo přinejmenším upozorňují na řadu okolností, kdy zmíněné doporučení zdraví spíše ohrožuje, než aby ho podpořilo.

Chybí fakta potvrzující to, že výrazné snížení příjmu soli má příznivý efekt na zdravotní stav. Navzdory tomu Světová zdravotnická organizace (WHO) trvá doslova na radikálním omezení příjmu soli (sodíku), a proto podniká kampaně k realizaci svých doporučení.

Aktualizováno Pondělí, 19 Únor 2018 17:30 Celý článek...
 


Strana 1 z 33