MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Cukrovarnický průmysl úmyslně tajil zdravotní rizika cukru – půl století!

Email Tisk PDF

Cukr je základem energie lidského žití. Ale všeho moc škodí.

Žijeme staré (zlo)zvyky

Před sto tisíci lety toužili naši prapředkové po energeticky bohatých potravinách plných solí, tuků a cukrů – jen ony dokázaly v náročném světě plném hladu a nebezpečných zvířat zajistit přežití. V dnešní době žijeme ve světě, kde nám nic takového nehrozí, vlastně se už ani nemusíme moc pohybovat, ale díky prastarým genům po těchto jídlech stále prahneme – a je to problém. Protože právě ony jsou jednou z hlavních příčin obezity, která je spojena s množstvím zdravotních potíží.

Americká vláda teprve nedávno aktualizovala svá zdravotní doporučení, v nichž radila lidem ohledně spotřeby cukru. Nově radí, aby se lidé potravinám příliš bohatým na cukry spíše vyhýbali, jeho konzumace totiž přináší množství rizik. Dvě nedávno vydané studie však upozorňují, že cukrovarnický průmysl si uvědomoval tato rizika, která cukr lidskému zdraví přináší, po dobu nejméně půl století. A celou tu dobu mlčel...

Aktualizováno Pondělí, 19 Únor 2018 17:30 Celý článek...
 

Řepkový olej je levný a zdravý? Raději se mu z dálky vyhýbejte, může vám poškodit mozek

Email Tisk PDF

Řepkový olej je jedním z nejrozšířenějších rostlinných olejů, přesto víme jen málo o jeho zdravotních účincích. Nová studie, o které informuje server Science Daily, sledovala zejména vliv řepkového oleje na mozek. Vědci zjistili, že může způsobovat zhoršení paměti, zhoršení schopnosti učení a významné zvýšení hmotnosti. Studie tak naznačuje, že řepkový olej více škodí než prospívá.

Řepkový olej se získává ze semen rostliny řepky olejné. Získává se podle standardních mezinárodních postupů. Získaný surový olej se používá při výrobě mnoha potravin např. majonéz, tatarských omáček a rostlinných tuků. Dá se na něm i smažit. Dále se používá též do salátů či nálevů, či jako přísada do nafty. Je to nejpoužívanější rostlinný olej.

Aktualizováno Pondělí, 19 Únor 2018 17:31 Celý článek...
 

Je mléko lék nebo jed? Proč ho 200 milionů Evropanů nestráví

Email Tisk PDF

Málokteré téma je tak kontroverzní jako konzumace mléka. Často slyšíme protichůdné názory. „Aspoň půl litru mléka denně pro zdravé zuby a kosti! Kravské mléko nebylo přírodou zamýšleno pro výživu lidských mláďat. Musíš ho pít kvůli vápníku. Mlíko, do rakve víko...“

Pravda ovšem je, že 200 milionů Evropanů není schopno trávit mléčný cukr (laktózu). Některé národy absolutně mléko nedokážou trávit. Působí pro ně přímo jako jed v těle, jedná se například o indiánské kmeny nebo Číňany, kteří mléku přicházejí na chuť až v posledních letech.

Celý článek...
 

Hygienici: Školní obědy nutričně nevyhovují, je třeba změnit zákon

Email Tisk PDF

Hygienici ze Státního zdravotního ústavu si vzali na paškál školní stravování, aby zjistili, jak se jídelnám daří naplňovat výživová doporučení. Výsledek? Téměř polovina školních jídelen v testu propadla, připravují totiž obědy s nedostatečným množstvím živin. Podle autorů studie je ale problém spíš v legislativě.

Studii zpracovalo několik odborníků Státního zdravotního ústavu na pokyn hlavního hygienika na přelomu let 2015/2016. Její výsledky zveřejnili až nyní.

Hygienici zkoumali 28 jídelen a vývařoven po celé České republice, z nichž tři čtvrtiny vařily pouze jedno jídlo a zbylých 25 % nabízelo žákům víc variant hlavního chodu. Zaměřili se na obědy pro žáky ve věku 7-10 let.

Aktualizováno Pondělí, 18 Prosinec 2017 08:39 Celý článek...
 

Cholesterol z potravin nemá na zdraví vůbec žádný vliv, říká studie

Email Tisk PDF

Nové poznatky bourají představy o cholesterolu. Vyšší hladina znamená delší život. Přívod prostřednictvím potravin nemá ani pozitivní, ani negativní vliv. A i „hodný“ cholesterol škodí.

Pětileté studium pacientů ve věku 82 let došlo k závěru, že vyšší hladina cholesterolu znamená u starších lidí delší život. Tedy k naprostému opaku toho, o čem je přesvědčena drtivá většina populace, i lékařů.

Zmiňované závěry nejnovější izraelské studie ale zdaleka nejsou tak ojedinělé, jak by se mohlo zdát. O tom, že pro starší lidi je vyšší hladina cholesterolu jedním z předpokladů vyššího věku, již v minulosti informace zazněly. A nejen o tom. Postupující vědecké poznání a obecně vyšší zájem o studium role cholesterolů v lidském těle došly k závěrům, které v mnohém bourají vžité představy.

Aktualizováno Pondělí, 19 Únor 2018 17:31 Celý článek...
 

Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá

Email Tisk PDF

Snažíte se jíst zdravě? Pak zapomeňte na varování související s nebezpečným cholesterolem a vejce bez obav zařaďte do svého jídelníčku. Vaše tělo vám podle odborníků poděkuje.

„Pokud jde o zdravou výživu, vejce byla odborníky dlouhou dobu považována za tabu. A to hlavně kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Než si obhájila své místo mezi doporučovanými, nutričně hodnotnými potravinami, muselo proběhnout několik vědeckých studií a výzkumů. Ty následně potvrdily, že konzumace vajec nemá žádný vliv na hladiny krevního cholesterolu nebo riziko onemocnění srdečními chorobami. Obavy o zdraví je tak možné vypustit,“ potvrzuje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová. Navíc vejce díky cenným živinám mohou být podle některých odborníků oprávněně řazena i k superpotravinám.

Celý článek...
 

Óda na sádlo. Odborníci vyškrtli živočišný tuk z černé listiny

Email Tisk PDF

Naši předci na ně stovky let nedali dopustit. Na základě vědeckých závěrů a výživových doporučení se však vepřové sádlo dostalo v druhé polovině minulého století na černou listinu. Teď se zdá, že jeho široké využití začíná být opět doceňováno. Ostatně není to poprvé, co odborníci svůj názor na to, co je (ne)zdravé, přehodnotili.

Namazat na chleba, na smažení i na pečení, jako základ omáček, dokonce i do buchet a do cukroví. Ale také jako báze pro krémy či masti, protože se dobře vstřebává do pokožky, na péči o psí tlapky nebo koňská kopyta, ale i kožené boty, na promazání pantů dveří.

Ve facebookové skupině Farmáři a farmářky stačilo otevřít téma vepřového sádla a valem přibývaly pozitivní komentáře. Jak se ukázalo, využití tohoto živočišného tuku je v českých domácnostech mnohem pestřejší, než by se na první pohled mohlo zdát. Dlouho měl pověst zabijáka našeho zdraví, teď se do českého jídelníčku vrací.

Celý článek...
 


Strana 2 z 33