MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Je mléko lék nebo jed? Proč ho 200 milionů Evropanů nestráví

Email Tisk PDF

Málokteré téma je tak kontroverzní jako konzumace mléka. Často slyšíme protichůdné názory. „Aspoň půl litru mléka denně pro zdravé zuby a kosti! Kravské mléko nebylo přírodou zamýšleno pro výživu lidských mláďat. Musíš ho pít kvůli vápníku. Mlíko, do rakve víko...“

Pravda ovšem je, že 200 milionů Evropanů není schopno trávit mléčný cukr (laktózu). Některé národy absolutně mléko nedokážou trávit. Působí pro ně přímo jako jed v těle, jedná se například o indiánské kmeny nebo Číňany, kteří mléku přicházejí na chuť až v posledních letech.

Celý článek...
 

Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá

Email Tisk PDF

Snažíte se jíst zdravě? Pak zapomeňte na varování související s nebezpečným cholesterolem a vejce bez obav zařaďte do svého jídelníčku. Vaše tělo vám podle odborníků poděkuje.

„Pokud jde o zdravou výživu, vejce byla odborníky dlouhou dobu považována za tabu. A to hlavně kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Než si obhájila své místo mezi doporučovanými, nutričně hodnotnými potravinami, muselo proběhnout několik vědeckých studií a výzkumů. Ty následně potvrdily, že konzumace vajec nemá žádný vliv na hladiny krevního cholesterolu nebo riziko onemocnění srdečními chorobami. Obavy o zdraví je tak možné vypustit,“ potvrzuje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová. Navíc vejce díky cenným živinám mohou být podle některých odborníků oprávněně řazena i k superpotravinám.

Celý článek...
 

Óda na sádlo. Odborníci vyškrtli živočišný tuk z černé listiny

Email Tisk PDF

Naši předci na ně stovky let nedali dopustit. Na základě vědeckých závěrů a výživových doporučení se však vepřové sádlo dostalo v druhé polovině minulého století na černou listinu. Teď se zdá, že jeho široké využití začíná být opět doceňováno. Ostatně není to poprvé, co odborníci svůj názor na to, co je (ne)zdravé, přehodnotili.

Namazat na chleba, na smažení i na pečení, jako základ omáček, dokonce i do buchet a do cukroví. Ale také jako báze pro krémy či masti, protože se dobře vstřebává do pokožky, na péči o psí tlapky nebo koňská kopyta, ale i kožené boty, na promazání pantů dveří.

Ve facebookové skupině Farmáři a farmářky stačilo otevřít téma vepřového sádla a valem přibývaly pozitivní komentáře. Jak se ukázalo, využití tohoto živočišného tuku je v českých domácnostech mnohem pestřejší, než by se na první pohled mohlo zdát. Dlouho měl pověst zabijáka našeho zdraví, teď se do českého jídelníčku vrací.

Celý článek...
 

Novela veterinárního zákona

Email Tisk PDF

Novela zákona o veterinární péči upravuje pravidla pro domácí porážky či prodej malých množství vlastních produktů z prvovýroby.

Ve Sbírce zákonů byl zveřejně zákon č. 302/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony.

Vydáno dne: 19. 9. 2017

Účinné od: 1. 11. 2017 a 1. 1. 2020

Aktualizováno Pondělí, 30 Říjen 2017 08:29 Celý článek...
 

Hygienici: Školní obědy nutričně nevyhovují, je třeba změnit zákon

Email Tisk PDF

Hygienici ze Státního zdravotního ústavu si vzali na paškál školní stravování, aby zjistili, jak se jídelnám daří naplňovat výživová doporučení. Výsledek? Téměř polovina školních jídelen v testu propadla, připravují totiž obědy s nedostatečným množstvím živin. Podle autorů studie je ale problém spíš v legislativě.

Studii zpracovalo několik odborníků Státního zdravotního ústavu na pokyn hlavního hygienika na přelomu let 2015/2016. Její výsledky zveřejnili až nyní.

Hygienici zkoumali 28 jídelen a vývařoven po celé České republice, z nichž tři čtvrtiny vařily pouze jedno jídlo a zbylých 25 % nabízelo žákům víc variant hlavního chodu. Zaměřili se na obědy pro žáky ve věku 7-10 let.

Aktualizováno Pondělí, 18 Prosinec 2017 08:39 Celý článek...
 

Ve Francii sbírají organický odpad z restaurací, chtějí skončit s jeho spalováním

Email Tisk PDF

NANTES Jejich posláním je skoncovat se spalováním bioodpadu. V Nantes na západě Francie objíždějí členové sdružení La Tricyclerie na jízdním kole třicítku restaurací a podniků a sbírají kilogramy vyhozené zeleniny, kávové sedliny a dalšího organického odpadu, který pak kompostují. Tato ekologická iniciativu zajímá i OSN.

Na svém elektrickém jízdním kole táhnoucím kyblíky a nádoby na smetí putuje devětadvacetiletá Valentine Vilbouxová, koordinátorka La Tricyclerie, od kuchyně ke kuchyni v centru města i jeho okolí na atlantském pobřeží.

Aktualizováno Pondělí, 27 Listopad 2017 08:06 Celý článek...
 

Pít mléko možná není dobrý nápad, naši prapředci ho také nepili

Email Tisk PDF

Mléko patří k našemu jídelníčku, běžně ho konzumujeme čerstvé nebo je obsažené v nejrůznějších produktech. Je prý také zdravé, rostou po něm dobře kosti. Jenže stále více vědců se domnívá, že to je všechno jinak. A na pomoc si berou výzkumy našich dávných předků.

Vědci totiž zjistili, že ještě před 8000 lety byly pouze děti schopné trávit laktózu, což je cukr obsažený v mléce. Dospělí lidé tuto schopnost neměli, a proto mléko vůbec nepili.Bylo to dáno tím, že jim chyběl enzym potřebný k trávení laktózy. Ovšem před 5000 lety došlo u lidí ke genetické mutaci a lidské tělo si začalo tento enzym vytvářet po celý život člověka. Právě to umožnilo, že lidé byli schopni pít mléko i v dospělosti. Teprve poté se začali lidé zabývat chovem dobytka na mléko a tuto tekutinu konzumovat.

Celý článek...
 


Strana 2 z 33