MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Čtěte štítky

Email Tisk PDF

Bezpečnost při práci začíná znalostí a pochopením označení a pokynů k bezpečnému používání nebezpečných chemických látek. Dodavatelé chemických látek musí ze zákona své látky a směsi klasifikovat. Čtěte štítky a chovejte se bezpečně!

Čtěte štítky

Nebezpečné látky a směsi musí být klasifikovány a chemické látky, které jsou uváděny na trh, musí být příslušným způsobem označeny a zabaleny.

Štítky vám mohou pomoci při určování toho, které chemické látky jsou nebezpečné a jak vám mohou uškodit. Také z nich zjistíte, jak nebezpečnou látku bezpečně uchovávat a jak s ní zacházet.

Aktualizováno Pondělí, 26 Březen 2018 08:31 Celý článek...
 

Facebook, zdravá výživa, recepty, diskuze

Email Tisk PDF

Založili jsme pro Vás diskuzní skupinu na Facebooku, kam budeme umísťovat krátké postřehy z oblasti zdravé výživy, neobvyklé recepty a také například zajímavosti z cest za vámi.

Komentáře pod příspěvky můžete využít ke svým dotazům, ale i názorům a můžete se zde podělit s ostatními o své vlastní zkušenosti.

Tuto sekci najdete vlevo v menu, stačí kliknout na FACEBOOK / Zdravá výživa, recepty, diskuze.

Aktualizováno Pondělí, 19 Únor 2018 17:30
 

Rodiče celiaků narážejí na nechuť škol

Email Tisk PDF

Podle zjištění České školní inspekce pouze 6,6 procenta škol poskytuje dietní stravování a 7,9 procenta umožňuje dětem, aby si přinesly jídlo, které se pak na oběd pouze ohřeje. Inspektoři ve své zprávě tvrdí, že počet škol vstřícných k dětem s dietami „vzrůstá jen velmi pozvolna“. Neochota škol vyhovět dětem s alergiemi, diabetem či s celiakií jim a rodičům podstatně ztěžuje život.

„Tyto nemocné děti se stravují ve školách tak, že si i na mnohdy celodenní výuku musejí donášet krabičky s jídlem, které musejí být takové, aby jídlo bylo po celý den konzumovatelné, tedy studené a nezkazitelné. Děti jsou tedy bez teplého jídla celý den, protože jinou možnost stravování nemají,“ popsala Právu matka jednoho z nich, paní V. H. z Plzeňského kraje.

Podle ní však není pro školní jídelny zas takový problém vyjít se stravováním nemocným vstříc. Mnohdy prý stačí jen menší úprava na konci vaření.

„Školní jídelny se tomu ale brání, takže i na velkých školách nemají děti oběd odpovídající jejich potřebám, a tedy vlastně žádný. Chodí domů hladové, hlavní teplé jídlo se tak posouvá na večer doma. O tom, že se děti nemohou obědů zúčastnit s ostatními a musejí se stravovat ze svého po šatnách, ani nemluvě,“ popsala své zkušenosti paní V. H. „To pak psychika trpí a pocit jakési vyloučenosti je nasnadě. Dospělý se s tím nějak vyrovná, ale děti dost těžko,“ dodala.

Celý článek...
 

Cukrovarnický průmysl úmyslně tajil zdravotní rizika cukru – půl století!

Email Tisk PDF

Cukr je základem energie lidského žití. Ale všeho moc škodí.

Žijeme staré (zlo)zvyky

Před sto tisíci lety toužili naši prapředkové po energeticky bohatých potravinách plných solí, tuků a cukrů – jen ony dokázaly v náročném světě plném hladu a nebezpečných zvířat zajistit přežití. V dnešní době žijeme ve světě, kde nám nic takového nehrozí, vlastně se už ani nemusíme moc pohybovat, ale díky prastarým genům po těchto jídlech stále prahneme – a je to problém. Protože právě ony jsou jednou z hlavních příčin obezity, která je spojena s množstvím zdravotních potíží.

Americká vláda teprve nedávno aktualizovala svá zdravotní doporučení, v nichž radila lidem ohledně spotřeby cukru. Nově radí, aby se lidé potravinám příliš bohatým na cukry spíše vyhýbali, jeho konzumace totiž přináší množství rizik. Dvě nedávno vydané studie však upozorňují, že cukrovarnický průmysl si uvědomoval tato rizika, která cukr lidskému zdraví přináší, po dobu nejméně půl století. A celou tu dobu mlčel...

Aktualizováno Pondělí, 19 Únor 2018 17:30 Celý článek...
 

Lékaři doporučují solit co nejméně, vědci tvrdí opak. Kde je pravda?

Email Tisk PDF

Solit by se mělo co nejméně, to je mantra současné medicíny. Nejnovější vědecké studie ale prokazují opak, nebo přinejmenším upozorňují na řadu okolností, kdy zmíněné doporučení zdraví spíše ohrožuje, než aby ho podpořilo.

Chybí fakta potvrzující to, že výrazné snížení příjmu soli má příznivý efekt na zdravotní stav. Navzdory tomu Světová zdravotnická organizace (WHO) trvá doslova na radikálním omezení příjmu soli (sodíku), a proto podniká kampaně k realizaci svých doporučení.

Aktualizováno Pondělí, 19 Únor 2018 17:30 Celý článek...
 

Až 48 000 tun jídla ročně se vyhodí ve školních jídelnách, doma na tom nejsme lépe

Email Tisk PDF

Až 48 000 tun jídla ročně, tedy přibližně 238 tun každý den vyhodí děti, žáci a studenti v českých školních jídelnách. Rodiče za vyhozené jídlo každý rok zaplatí až 2,5 miliardy korun. České domácnosti vyhodí ročně 254 tisíc tun jídla v několikamilionové hodnoty díky špatnému plánování nákupů.

Podle zaměstnanců školních jídelen skončí jako odpad 20 až 35 procent připraveného jídla. „Toto množství odpovídá našim zjištěním ve školních jídelnách. V některých jídelnách je to méně, v některých množství vyhozeného jídla tvoří až třetinu všech připravených pokrmů,“ říká Tomáš Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola.

2,5 miliardy korun od rodičů končí jako odpad

Jak vyplývá ze statistik ministerstva školství, bylo v loňském školním roce v zařízeních školního stravování vydáno přibližně 383 milionů pokrmů (snídaní, svačin, obědů a večeří). Iniciativa Skutečně zdravá škola spočítala, že na přípravu těchto pokrmů je ročně použito přibližně 136 tisíc tun potravin. Pokud 20 až 35 procent z tohoto množství skončí v koši, pak je to ročně 27 tisíc až 48 tisíc tun potravin. Toto množství si můžeme představit jako 1 600 plně naložených nákladních vozů Tatra o nosnosti 30 tun. Pokud by se nákladní auta postavila za sebe, tvořila by kolonu dlouhou 5,6 kilometru. Pokud toto množství přepočteme na porce o velikosti 500 gramů, tak se každý rok vyhodí 96 milionů porcí pokrmů. Rodiče každý rok celkem za školní stravování svých dětí zaplatí přibližně 7,5 miliardy korun. Z toho vyplývá, že až 2,5 miliardy korun (35 %) skončí jako odpad.

Celý článek...
 

Řepkový olej je levný a zdravý? Raději se mu z dálky vyhýbejte, může vám poškodit mozek

Email Tisk PDF

Řepkový olej je jedním z nejrozšířenějších rostlinných olejů, přesto víme jen málo o jeho zdravotních účincích. Nová studie, o které informuje server Science Daily, sledovala zejména vliv řepkového oleje na mozek. Vědci zjistili, že může způsobovat zhoršení paměti, zhoršení schopnosti učení a významné zvýšení hmotnosti. Studie tak naznačuje, že řepkový olej více škodí než prospívá.

Řepkový olej se získává ze semen rostliny řepky olejné. Získává se podle standardních mezinárodních postupů. Získaný surový olej se používá při výrobě mnoha potravin např. majonéz, tatarských omáček a rostlinných tuků. Dá se na něm i smažit. Dále se používá též do salátů či nálevů, či jako přísada do nafty. Je to nejpoužívanější rostlinný olej.

Aktualizováno Pondělí, 19 Únor 2018 17:31 Celý článek...
 


Strana 2 z 34