MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Kokosový olej zabíjí bakterie, viry i kvasinky

Email Tisk PDF

V minulosti tolik očerňovaný kokosový olej se opět vrátil na výsluní. Mnohé vědecké studie sice potvrdily, že kokosový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny, tedy látky, které obecně ve velké míře zdraví škodí. Jenže na rozdíl od nasycených mastných kyselin, vyskytujících se například v sýru či v mase, mají středně dlouhý řetězec. Během trávení tak jdou přímo do jater, kde se zužitkují jako rychlý zdroj energie. Navíc mají vliv na prevenci onemocnění mozku jako je epilepsie nebo Alzheimer.

V oblastech, kde se kokosová palma vyskytuje zcela běžně, je tento exotický ořech zcela běžnou součástí denního jídelníčku. U Tokelaunů, kteří žijí v jižním Pacifiku, tvoří dokonce kokos až 60 procent z denního příjmu kalorií. Teoreticky vzato by měli trpět na onemocnění kardiovaskulárního systému. Jenže opak je pravdou. Těší se výbornému zdraví, ba co více, angina pectoris a další srdeční onemocnění jsou pro ně zcela neznámými chorobami.

Aktualizováno Pondělí, 05 Říjen 2015 07:20 Celý článek...
 

Myši a hromadění odpadků. Inspekce letos zavřela přes 170 provozoven

Email Tisk PDF

Myší trus, plíseň, hmyz, zanedbaný úklid či hromadění odpadků. Tak vypadají nejčastější prohřešky pohostinných zařízení a malých obchodů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce jich od začátku roku nechala zavřít více než 170. Nejčastěji šlo o restaurace a rychlá občerstvení.

„Mezi nejčastější provinění patří jednoznačně zanedbaná hygiena, tedy prašné prostředí, zašlá špína a nečistota napodlahách i u kuchyňských spotřebičů a nástrojů. K varovně častým prohřeškům patří také výskyt plísní na zdech uvnitř prostorů přípravy pokrmů, ale také stopy po přítomnosti a působení hlodavců, jako je například myší trus či samotní uhynulí hlodavci,” uvedl pro lidovky.cz Radoslav Pospíchal, tiskový mluvčí SZPI.

Aktualizováno Pondělí, 28 Září 2015 18:29 Celý článek...
 

Zabijáci v jídle. EU chce zakázat škodlivé průmyslové tuky

Email Tisk PDF

Zdroj: aktualne.cz

Evropská komise sepisuje nová pravidla, jak výrazně omezit ztužené rostlinné tuky s obsahem transmastných kyselin. Podle lékařů kvůli jejich spotřebě zemřou ročně až čtyři miliony lidí.

Praha/Brusel - Zakažte průmyslově vyráběné tuky, vyzývají kardiologovévšechny evropské státy. Škodlivé transmastné kyseliny, které tyto tuky obsahují, podle nich zabíjejí - každoročně způsobí až čtyři miliony úmrtí.

Evropská komise přitom na jejich výzvu slyší. Nakládání s tuky prý výrazně omezí. "Bude to velmi brzy," slibuje mluvčí Evropského domu v Praze Karolína Kottová.

Tisíce výrobků obsahují transmastné kyseliny. Tuky, při jejichž výrobě se tyto škodlivé látky tvoří, jsou totiž velmi levné a mají dlouhou trvanlivost. Hranolkům navíc dodávají křupavost, polevám plnou chuť a koláčům jemnou kůrku. "Řada výrobků proto ještě trans mastné kyseliny obsahuje, i když jejich počet klesá. Tuky je obsahující jsou o něco levnější, ale hlavně mají výborné vlastnosti pro výrobu polev na mražené krémy a pečivo, náplně do pečiva apod." vysvětluje profesorka z Vysoké školy chemicko-technologické Jana Dostálová.

Podle časopisu dTest se škodlivé látky skrývají až ve třetině balených sladkostí.

Aktualizováno Pondělí, 07 Září 2015 07:14 Celý článek...
 

Liberecké školy dostanou od města manuál pro zdravé stravování

Email Tisk PDF

Liberecké mateřské a základní školy dostanou jednoduchý manuál, jak zkvalitnit stravování ve svých jídelnách a vybrat správný sortiment do prodejních automatů a bufetů. Rada města schválila Doporučení pro stravování v MŠ a ZŠ, které vypracoval odbor školství a odborně oponovali zástupci Krajské hygienické stanice, Státního zdravotního ústavu a Krajského úřadu Libereckého kraje.

Cílem je postupně minimalizovat takové suroviny a potraviny, které mohou svým složením nepříznivě ovlivňovat dětský organismus a přispívat tak k rozvoji nadváhy, obezity a v dospělosti i řady metabolických a chronických onemocnění.

„Snažili jsme se doporučení zpracovat pozitivní formou, tedy nic nezakazovat, ale naopak ukázat příklady, typy a druhy surovin a potravin, které jsou všeobecně považovány za zdravé a žádoucí především při přípravě jídelníčku malých dětí a dospívající mládeže. I školy by se měly podílet na vštěpování správných stravovacích návyků a zdravého životního stylu. Na druhou stranu je třeba říci, že mnohé naše školy už jsou v tomto směru opravdu aktivní,“ řekl náměstek primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Celý článek...
 

Strava válečných zajatců? Nechte dětem maso a mléko

Email Tisk PDF

12. ZÁŘÍ 2015 10:36 LIDOVKY.CZ > RELAX > ZDRAVÍ

Stále častěji se hovoří o tom, že je třeba, aby školní kuchyně začaly dětem vařit podle nových trendů zdravé výživy. To znamená méně masa a mléka, zato víc obilovin, zeleniny a luštěnin. Jenže některé vzorové jídelníčky připomínají spíš stravu válečných zajatců a ­pro vyvíjející se organismus jsou zcela nevhodné. Proč vlastně děti potřebují maso?

V uplynulých měsících se u nás rozhořela vcelku horká debata o kvalitě stravování na českých školách. Ministerstvo školství přikročilo k zákazu některých potravin ve školních automatech a hovoří o finanční podpoře zdravého životního stylu. Iniciativa Skutečně zdravá škola, jejímiž vůdci jsou Bohuslav Sedláček a­Margit Slimáková, je v tomto směru ještě radikálnější. Hodlá totiž aktualizovat údajně zastaralý spotřební koš školních kuchyní podle tzv. Zdravého talíře Harvardské školy veřejného zdraví. České děti údajně trpí nadbytkem živočišných bílkovin, takže vůbec neuškodí navýšení podílu rostlinných potravin.

Aktualizováno Pondělí, 14 Září 2015 08:28 Celý článek...
 

Školky stále častěji vycházejí vstříc potřebám dětí se speciálním stravováním

Email Tisk PDF

24. srpna 2015

Více než polovina školek se v uplynulých třech letech setkala s požadavkem rodičů na speciální dietní stravu pro děti. Zjistila to veřejná ochránkyně práv dotazníkovým výzkumem 799 mateřských škol zapsaných v Rejstříku škol a školských zařízení. Nejčastěji dítě potřebovalo bezlepkovou nebo bezlaktózovou stravu, případně rodiče požadovali jinou úpravu stravy zejména s ohledem na potravinové alergie (např. kakao, ořechy, rajčata apod.).

Výzkum ukázal, že ve většině případů školky požadavkům na speciální stravu pro dítě vyhoví. Ředitelé školek ale upozorňují, že poskytování speciální stravy klade větší nároky na práci kuchařek a mělo by to být zohledněno v normativu pro školní jídelny.

Pouze 5 % dotazovaných školek uvedlo, že požadavek na speciální stravování zamítlo nebo vyhovělo pouze částečně.

Aktualizováno Pondělí, 31 Srpen 2015 14:48 Celý článek...
 

Kontroly restaurací v Praze

Email Tisk PDF

Tisková zpráva SVS ze dne 7. 5. 2015.

Od ledna letošního roku kontrolují inspektoři Státní veterinární správy provozovny stravovacích služeb. Například v Praze během měsíce dubna provedli inspektoři Městské veterinární správy v Praze celkem 51 kontrol, přičemž na úseku, který spadá do působnosti veterinárního dozoru, byly zjištěny závažné nedostatky v 17 stravovacích zařízeních.

Obecně lze říci, že v „zázemí“ stravovacích zařízení panuje nejen rozdílná úroveň osobní a provozní hygieny, ale existují i velké rozdíly v dodržování požadavků na skladování a sledovatelnost potravin apod. Nejlepší podmínky se zpravidla vyskytují v restauracích nejvyšší kategorie, zatímco ve stravovacích zařízeních nižších cenových skupin jsou podmínky často zcela nevyhovující.

Celý článek...
 


Strana 10 z 33