MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Konec levných rostlinných tuků

Email Tisk PDF

Praha / Brusel – Omezíme margaríny, rozhodla se Evropská komise. Minulý měsíc vydala doporučení, podle kterého by se měl podíl průmyslově vyrobených rostlinných tuků v potravinách výrazně snížit. Doporučení se ovšem týká jen těch margarínů, které se vyrábějí zastaralou metodou ztužování.

Škodlivé transmastné kyseliny, které tyto tuky obsahují, totiž podle lékařů zabíjejí – na starém kontinentu každoročně způsobí až čtyři miliony úmrtí.

„Nejúčinnějším opatřením z hlediska veřejného zdraví, ochrany spotřebitelů a soudržnosti vnitřního trhu by proto bylo legislativní omezení obsahu průmyslově vyráběných transmastných kyselin,“ uvádí zpráva Evropské komise, kterou má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Aktualizováno Pondělí, 25 Leden 2016 11:58 Celý článek...
 

Expert na výživu: Největší problém? Jíst obden mamuta a nemít půst

Email Tisk PDF

Správná výživa není o obecných radách, ale o pochopení individuálních potřeb.

Napsal desítky publikací o výživě, sportu i správném životním stylu. Přesto se nutriční specialista Petr Fořt už čtyřicet let setkává se stále stejnými otázkami ohledně správného stravování. „Univerzální recept neexistuje. Jediná cesta je poznat své tělo,“ tvrdí expert, jehož názory mohou leckomu upravit pohled na stravování. A to nejen po období vánočních svátků.

Co podle vás vyjadřuje pojem zdravá nebo správná výživa?

Aktualizováno Pondělí, 08 Únor 2016 18:32 Celý článek...
 

Pravda o červeném mase

Email Tisk PDF

Zdroj: http://zivakultura.cz/2015/10/pravda-o-cervenem-mase

Posledních pár dní jsou české i světové sdělovací prostředky plné článků o tom, jak konzumace červeného masa způsobuje rakovinu.

Jaká je souvislost mezi červeným masem a rakovinou?

V prvé řadě je to hem (nebo-li červená šťáva, kterou si po tepelné úpravě masa, často pleteme s krví). Hem začíná být problematický v našem trávicím systému, kde buňky, které obestýlají trávicí ústrojí metabolizují hem na toxické složky. Ty pak poškozující trávicí trakt, zhoršují množení buněk a zvyšují toxicitu výkalů. Nicméně pokud budeme jíst s masem zároveň i zeleninu, chlorofyl, který je v zelenině obsažen, zablokuje trávení hemu a ten je pak rozložen na neškodné složky. V holandské studii na laboratorních myších se ukázalo, že pokud byla strava bohatá na hem doplněna chlorofylem ve formě špenátu, byl zcela potlačen jeho prorakovinotvorný efekt.

Aktualizováno Pondělí, 04 Leden 2016 14:04 Celý článek...
 

Kokosový olej zabíjí bakterie, viry i kvasinky

Email Tisk PDF

V minulosti tolik očerňovaný kokosový olej se opět vrátil na výsluní. Mnohé vědecké studie sice potvrdily, že kokosový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny, tedy látky, které obecně ve velké míře zdraví škodí. Jenže na rozdíl od nasycených mastných kyselin, vyskytujících se například v sýru či v mase, mají středně dlouhý řetězec. Během trávení tak jdou přímo do jater, kde se zužitkují jako rychlý zdroj energie. Navíc mají vliv na prevenci onemocnění mozku jako je epilepsie nebo Alzheimer.

V oblastech, kde se kokosová palma vyskytuje zcela běžně, je tento exotický ořech zcela běžnou součástí denního jídelníčku. U Tokelaunů, kteří žijí v jižním Pacifiku, tvoří dokonce kokos až 60 procent z denního příjmu kalorií. Teoreticky vzato by měli trpět na onemocnění kardiovaskulárního systému. Jenže opak je pravdou. Těší se výbornému zdraví, ba co více, angina pectoris a další srdeční onemocnění jsou pro ně zcela neznámými chorobami.

Aktualizováno Pondělí, 05 Říjen 2015 07:20 Celý článek...
 

Barviva i spousta cukrů a tuků. Mléko pro školáky je nevhodné, tvrdí iniciativa

Email Tisk PDF

PRAHA Ochucená a jogurtová mléka, jogurty a smetanové krémy, které se dostávají k dětem prostřednictvím dotovaného programu Mléko do škol, výrazně překračují obsah cukru doporučený Státním zdravotním ústavem. Smetanové krémy mají i větší obsah tuků. Zjistila to občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která se snaží o zlepšení školního stravování.

Informovala o tom Adéla Flejšarová z iniciativy. Podle ministerstva školství je možné, že se požadavky na poskytované výrobky změní. Musí to navrhnout rezort zemědělství, který projekt hájí.

Podle ministerstva zemědělství mléko obsahuje na 100 ml 4,5 - 4,9 g mléčného cukru - laktózy. „Což znamená, že v krabičce školního mléka je necelých 10 g přidaného cukru, a to plně vyhovuje doporučení, které uvádí Zdravá školní svačina,“ sdělil mluvčí rezortu Hynek Jordán. Podobně je tomu podle něj u zakysaných mléčných výrobků. Smetanové a tvarohové výrobky podle něj o trochu větší obsah cukru mají. „Zde ale jde o množství pouhých 80 g, což v celkové denní doporučené dávce mléka a mléčných výrobků nehraje tak významnou roli,“ vysvětlil mluvčí.

Aktualizováno Úterý, 24 Listopad 2015 18:17 Celý článek...
 

Novela zákona o ochraně zdraví

Email Tisk PDF

15.10.2015, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer (http://www.fulsoft.cz/)

Ve Sbírce zákonů ČR byl zveřejněn zákon č. 267/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů a další související zákony.

Vydáno dne: 14. 10. 2015

Účinné od: 1. 12. 2015 a 1. 4. 2016

§ 92f

Správní delikty na úseku činností epidemiologicky závažných

(1) Provozovatel činnosti epidemiologicky závažné se dopustí správního deliktu tím, že v rozporu s § 21

a) nedodrží zásadu provozní hygieny,

Aktualizováno Úterý, 17 Listopad 2015 18:48 Celý článek...
 

Myši a hromadění odpadků. Inspekce letos zavřela přes 170 provozoven

Email Tisk PDF

Myší trus, plíseň, hmyz, zanedbaný úklid či hromadění odpadků. Tak vypadají nejčastější prohřešky pohostinných zařízení a malých obchodů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce jich od začátku roku nechala zavřít více než 170. Nejčastěji šlo o restaurace a rychlá občerstvení.

„Mezi nejčastější provinění patří jednoznačně zanedbaná hygiena, tedy prašné prostředí, zašlá špína a nečistota napodlahách i u kuchyňských spotřebičů a nástrojů. K varovně častým prohřeškům patří také výskyt plísní na zdech uvnitř prostorů přípravy pokrmů, ale také stopy po přítomnosti a působení hlodavců, jako je například myší trus či samotní uhynulí hlodavci,” uvedl pro lidovky.cz Radoslav Pospíchal, tiskový mluvčí SZPI.

Aktualizováno Pondělí, 28 Září 2015 18:29 Celý článek...
 


Strana 10 z 34