MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Barviva i spousta cukrů a tuků. Mléko pro školáky je nevhodné, tvrdí iniciativa

Email Tisk PDF

PRAHA Ochucená a jogurtová mléka, jogurty a smetanové krémy, které se dostávají k dětem prostřednictvím dotovaného programu Mléko do škol, výrazně překračují obsah cukru doporučený Státním zdravotním ústavem. Smetanové krémy mají i větší obsah tuků. Zjistila to občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která se snaží o zlepšení školního stravování.

Informovala o tom Adéla Flejšarová z iniciativy. Podle ministerstva školství je možné, že se požadavky na poskytované výrobky změní. Musí to navrhnout rezort zemědělství, který projekt hájí.

Podle ministerstva zemědělství mléko obsahuje na 100 ml 4,5 - 4,9 g mléčného cukru - laktózy. „Což znamená, že v krabičce školního mléka je necelých 10 g přidaného cukru, a to plně vyhovuje doporučení, které uvádí Zdravá školní svačina,“ sdělil mluvčí rezortu Hynek Jordán. Podobně je tomu podle něj u zakysaných mléčných výrobků. Smetanové a tvarohové výrobky podle něj o trochu větší obsah cukru mají. „Zde ale jde o množství pouhých 80 g, což v celkové denní doporučené dávce mléka a mléčných výrobků nehraje tak významnou roli,“ vysvětlil mluvčí.

Aktualizováno Úterý, 24 Listopad 2015 18:17 Celý článek...
 

Pravda o červeném mase

Email Tisk PDF

Zdroj: http://zivakultura.cz/2015/10/pravda-o-cervenem-mase

Posledních pár dní jsou české i světové sdělovací prostředky plné článků o tom, jak konzumace červeného masa způsobuje rakovinu.

Jaká je souvislost mezi červeným masem a rakovinou?

V prvé řadě je to hem (nebo-li červená šťáva, kterou si po tepelné úpravě masa, často pleteme s krví). Hem začíná být problematický v našem trávicím systému, kde buňky, které obestýlají trávicí ústrojí metabolizují hem na toxické složky. Ty pak poškozující trávicí trakt, zhoršují množení buněk a zvyšují toxicitu výkalů. Nicméně pokud budeme jíst s masem zároveň i zeleninu, chlorofyl, který je v zelenině obsažen, zablokuje trávení hemu a ten je pak rozložen na neškodné složky. V holandské studii na laboratorních myších se ukázalo, že pokud byla strava bohatá na hem doplněna chlorofylem ve formě špenátu, byl zcela potlačen jeho prorakovinotvorný efekt.

Aktualizováno Pondělí, 04 Leden 2016 14:04 Celý článek...
 

Kokosový olej zabíjí bakterie, viry i kvasinky

Email Tisk PDF

V minulosti tolik očerňovaný kokosový olej se opět vrátil na výsluní. Mnohé vědecké studie sice potvrdily, že kokosový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny, tedy látky, které obecně ve velké míře zdraví škodí. Jenže na rozdíl od nasycených mastných kyselin, vyskytujících se například v sýru či v mase, mají středně dlouhý řetězec. Během trávení tak jdou přímo do jater, kde se zužitkují jako rychlý zdroj energie. Navíc mají vliv na prevenci onemocnění mozku jako je epilepsie nebo Alzheimer.

V oblastech, kde se kokosová palma vyskytuje zcela běžně, je tento exotický ořech zcela běžnou součástí denního jídelníčku. U Tokelaunů, kteří žijí v jižním Pacifiku, tvoří dokonce kokos až 60 procent z denního příjmu kalorií. Teoreticky vzato by měli trpět na onemocnění kardiovaskulárního systému. Jenže opak je pravdou. Těší se výbornému zdraví, ba co více, angina pectoris a další srdeční onemocnění jsou pro ně zcela neznámými chorobami.

Aktualizováno Pondělí, 05 Říjen 2015 07:20 Celý článek...
 

Strava válečných zajatců? Nechte dětem maso a mléko

Email Tisk PDF

12. ZÁŘÍ 2015 10:36 LIDOVKY.CZ > RELAX > ZDRAVÍ

Stále častěji se hovoří o tom, že je třeba, aby školní kuchyně začaly dětem vařit podle nových trendů zdravé výživy. To znamená méně masa a mléka, zato víc obilovin, zeleniny a luštěnin. Jenže některé vzorové jídelníčky připomínají spíš stravu válečných zajatců a ­pro vyvíjející se organismus jsou zcela nevhodné. Proč vlastně děti potřebují maso?

V uplynulých měsících se u nás rozhořela vcelku horká debata o kvalitě stravování na českých školách. Ministerstvo školství přikročilo k zákazu některých potravin ve školních automatech a hovoří o finanční podpoře zdravého životního stylu. Iniciativa Skutečně zdravá škola, jejímiž vůdci jsou Bohuslav Sedláček a­Margit Slimáková, je v tomto směru ještě radikálnější. Hodlá totiž aktualizovat údajně zastaralý spotřební koš školních kuchyní podle tzv. Zdravého talíře Harvardské školy veřejného zdraví. České děti údajně trpí nadbytkem živočišných bílkovin, takže vůbec neuškodí navýšení podílu rostlinných potravin.

Aktualizováno Pondělí, 14 Září 2015 08:28 Celý článek...
 

Novela zákona o ochraně zdraví

Email Tisk PDF

15.10.2015, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer (http://www.fulsoft.cz/)

Ve Sbírce zákonů ČR byl zveřejněn zákon č. 267/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů a další související zákony.

Vydáno dne: 14. 10. 2015

Účinné od: 1. 12. 2015 a 1. 4. 2016

§ 92f

Správní delikty na úseku činností epidemiologicky závažných

(1) Provozovatel činnosti epidemiologicky závažné se dopustí správního deliktu tím, že v rozporu s § 21

a) nedodrží zásadu provozní hygieny,

Aktualizováno Úterý, 17 Listopad 2015 18:48 Celý článek...
 

Myši a hromadění odpadků. Inspekce letos zavřela přes 170 provozoven

Email Tisk PDF

Myší trus, plíseň, hmyz, zanedbaný úklid či hromadění odpadků. Tak vypadají nejčastější prohřešky pohostinných zařízení a malých obchodů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce jich od začátku roku nechala zavřít více než 170. Nejčastěji šlo o restaurace a rychlá občerstvení.

„Mezi nejčastější provinění patří jednoznačně zanedbaná hygiena, tedy prašné prostředí, zašlá špína a nečistota napodlahách i u kuchyňských spotřebičů a nástrojů. K varovně častým prohřeškům patří také výskyt plísní na zdech uvnitř prostorů přípravy pokrmů, ale také stopy po přítomnosti a působení hlodavců, jako je například myší trus či samotní uhynulí hlodavci,” uvedl pro lidovky.cz Radoslav Pospíchal, tiskový mluvčí SZPI.

Aktualizováno Pondělí, 28 Září 2015 18:29 Celý článek...
 

Zabijáci v jídle. EU chce zakázat škodlivé průmyslové tuky

Email Tisk PDF

Zdroj: aktualne.cz

Evropská komise sepisuje nová pravidla, jak výrazně omezit ztužené rostlinné tuky s obsahem transmastných kyselin. Podle lékařů kvůli jejich spotřebě zemřou ročně až čtyři miliony lidí.

Praha/Brusel - Zakažte průmyslově vyráběné tuky, vyzývají kardiologovévšechny evropské státy. Škodlivé transmastné kyseliny, které tyto tuky obsahují, podle nich zabíjejí - každoročně způsobí až čtyři miliony úmrtí.

Evropská komise přitom na jejich výzvu slyší. Nakládání s tuky prý výrazně omezí. "Bude to velmi brzy," slibuje mluvčí Evropského domu v Praze Karolína Kottová.

Tisíce výrobků obsahují transmastné kyseliny. Tuky, při jejichž výrobě se tyto škodlivé látky tvoří, jsou totiž velmi levné a mají dlouhou trvanlivost. Hranolkům navíc dodávají křupavost, polevám plnou chuť a koláčům jemnou kůrku. "Řada výrobků proto ještě trans mastné kyseliny obsahuje, i když jejich počet klesá. Tuky je obsahující jsou o něco levnější, ale hlavně mají výborné vlastnosti pro výrobu polev na mražené krémy a pečivo, náplně do pečiva apod." vysvětluje profesorka z Vysoké školy chemicko-technologické Jana Dostálová.

Podle časopisu dTest se škodlivé látky skrývají až ve třetině balených sladkostí.

Aktualizováno Pondělí, 07 Září 2015 07:14 Celý článek...
 


Strana 10 z 33