MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Kardiolog vysvětluje, proč jsou tuky tak důležité pro naše zdraví

Email Tisk PDF

Celá desetiletí bylo lidem tvrzeno, že příliš tučná strava způsobuje řadu závažných onemocnění, od ucpání tepen po infarkt a mrtvici. Výzkumy ale již všechna tato tvrzení vyvrátily. Podle kardiologa Dr. Aseema Malhotra může ve skutečnosti samotný tuk působit jako lék a účinná prevence, a to jak onemocnění srdce, tak diabetu II. typu.

Obezita není o tom, kolik kalorií sníme, ale o tom, co sníme.

Ne náhodou se po uvedení nízkotučných potravin na trh prokázalo, že onemocnění neubývá, ba dokonce přibývá, stejně jako přibývá obézních lidí. Což potvrzuje i fakt, že epidemie obezity byla v západním světě zaznamenána až po roce 1977, kdy začaly být v potravinářském průmyslu živočišné tuky nahrazovány rostlinnými a tučné potraviny nízkotučnými. Kvalitní živočišný tuk byl paradoxně nahrazován škroby a tedy cukry. Proto i dnes nízkotučné výrobky lékaři svým nemocným zakazují.

Celý článek...
 

Hygienici loni rozdali stravovacím zařízením pokuty za 13 milionů

Email Tisk PDF

Hygienici v loňském roce uložili restauracím a stravovacím provozovnám pokuty za 13 milionů korun. Zároveň nařídili uzavřít 259 z nich, o 105 víc než v roce 2014. Celkem zkontrolovali přes 23 tisíc stravovacích zařízení.

Jen do 20. února inspektoři provedli 2 324 kontrol v celkem 2 200 provozovnách.

Celkem provedli hygienici 23 066 kontrol, k nejčastějším prohřeškům patřily nedostatky v provozní hygieně, v oblasti skladování potravin a neodpovídající stavebně-technický stav provozoven.

„Důležitou součástí kontrol orgánů ochrany veřejného zdraví je také monitorování zdravotního stavu personálu. Loni jsme z provozu vyloučili 1 986 osob s podezřením na ohrožení veřejného zdraví vzhledem k tomu, že by mohli být zdrojem nákazy,“ uvedl hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Celý článek...
 

Vařit ve škole bez lepku? Donedávna problém, Jihlava však našla řešení

Email Tisk PDF

Jedna velká starost odpadla rodičům jihlavských školáků, kteří trpí celiakií a alergií na lepek. Jihlavský magistrát společně se Základní školou Kollárova vymyslel od 1. února způsob, jak se dietní strava dostane všem potřebným žákům v Jihlavě. Základní škola Kollárova se stala jedinou školou v krajském městě, která vaří bezlepkovou stravu a zároveň ji i rozváží pro děti z ostatních škol.

Rodiče až dosud velmi složitě řešili, jak se budou jejich děti dietně stravovat ve školách. Striktní bezlepková dieta je totiž jediným možným lékem, který potlačuje příznaky nemoci jejich dětí. Při porušení diety či pouhé mikroskopické kontaminaci jídla lepkem to tělo okamžitě pozná.

Aktualizováno Pondělí, 04 Duben 2016 07:00 Celý článek...
 

Na prvním stupni vybraných ZŠ se testoval program Pohyb a výživa

Email Tisk PDF

Na prvním stupni 33 základních škol se v minulém školním roce testoval vzdělávací program Pohyb a výživa. Jeho výjimečnost měla spočívat ve spojení obou složek, řekl manažer programu Jan Tupý z Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV). Tato organizace vedla tým odborníků a dohlížela na zpracování nových postupů.

Metodická příručka a další doprovodné materiály byly na portále rvp.cz k dispozici nejen učitelům ze zapojených škol, ale také všem ostatním. Budou zde dostupné i nadále, včetně případných aktualizací.

„Součástí metodických materiálů jsou nově vytvořené pyramidy výživy a pohybu. Má to takový ohlas, že ministerstvo zdravotnictví dokonce zvažuje, že by jimi nahradilo ty své současné,” uvedl Tupý.

Celý článek...
 

Veterináři: Pražské restaurace měly loni největší problémy s masem

Email Tisk PDF

PRAHA Více než čtvrtina v loňském roce zkontrolovaných pražských restaurací loni pochybila, nejčastějším prohřeškem přitom byly chybějící nebo neúplné informace o původu a datu použitelnosti masa. Praha je tak na tom hůře než republikový průměr, kde se chyby zjistily přibližně u sedminy kontrol.

Informaci sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Pražští veterináři loni provedli 551 kontrol v provozovnách společného stravování a rozdali pokuty za více než milion korun.

Další častou chybou byla nedostatečná ochrana masa před kontaminací, čerstvé maso se také uchovávalo v nesprávné teplotě. „Úřední veterinární lékaři se při kontrolách setkali také s dalšími závažnými nedostatky, například ve 13 případech s prodejem prošlého masa nebo dokonce ve třech případech masa s čichovými a jinými smyslovými změnami,“ dodal Pejchal.

Celý článek...
 

Cukr je i tam, kde ho nečekáte

Email Tisk PDF

Cukr bývá přidáván i do jiných potravin, než jsou cukrovinky. Jak přidaný cukr ve složení odhalit?

Omezit cukr neznamená jen vyhýbat se slazeným limonádám či dortíkům s polevou. Americká spotřebitelská organizace Consumer Reports (CR) upozorňuje, že dnes se cukr běžně přidává i do potravin, v nichž by ho nikdo nečekal. Pro spotřebitele přináší tipy, jak přidaný cukr ve složení odhalit.

Nepřítelem hubnutí nejsou jen potraviny typu sladkých nápojů či bonbonů. Jak uvádí CR, dnes bývá cukr přidáván i do jiných potravin, než jsou cukrovinky. Jeden plátek celozrnného chleba v bio kvalitě tak může obsahovat celou lžičku cukru navíc, hotové jídlo pro ohřev v mikrovlnné troubě může obsahovat stejné množství přidaného cukru jako hrst gumových medvídků. Přidaný cukr je i v potravinách, kde bychom ho zrovna nečekali, například ve slaných krekrech či rajčatovém protlaku.

Aktualizováno Pondělí, 08 Únor 2016 18:33 Celý článek...
 

Tučná dieta, která funguje lépe než jiné

Email Tisk PDF

Lidé při hubnutí dělají řadu chyb. Podle odborníka na výživu doktora Davida Ludwiga z Harvardovy univerzity je to především tím, že dodržují velmi přísné diety, které neobsahují dostatek tuků. Tělo se tak chová naprosto jinak, než se od něj očekává.

Snaha vyřadit z jídelníčku tuky a nahradit je uhlovodany způsobuje podle Ludwiga hlad a přepne tělo do "módu hladovění". Ve své nové knize Always Hungry? (Pořád hladoví?) vysvětluje, že když se to stane, tělo se bouří a znovu začne kila nabírat, což vede k jo-jo efektu.

Diety zaměřené na nízký obsah tuku, které byly v oblibě v 70. letech, podle Ludwiga "nejen rozdmýchaly epidemii obezity, ale také přispěly ke kardiovaskulárním chorobám".

Aktualizováno Pondělí, 08 Únor 2016 18:31 Celý článek...
 


Strana 9 z 34