MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Veterináři: Pražské restaurace měly loni největší problémy s masem

Email Tisk PDF

PRAHA Více než čtvrtina v loňském roce zkontrolovaných pražských restaurací loni pochybila, nejčastějším prohřeškem přitom byly chybějící nebo neúplné informace o původu a datu použitelnosti masa. Praha je tak na tom hůře než republikový průměr, kde se chyby zjistily přibližně u sedminy kontrol.

Informaci sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Pražští veterináři loni provedli 551 kontrol v provozovnách společného stravování a rozdali pokuty za více než milion korun.

Další častou chybou byla nedostatečná ochrana masa před kontaminací, čerstvé maso se také uchovávalo v nesprávné teplotě. „Úřední veterinární lékaři se při kontrolách setkali také s dalšími závažnými nedostatky, například ve 13 případech s prodejem prošlého masa nebo dokonce ve třech případech masa s čichovými a jinými smyslovými změnami,“ dodal Pejchal.

Celý článek...
 

Vařit ve škole bez lepku? Donedávna problém, Jihlava však našla řešení

Email Tisk PDF

Jedna velká starost odpadla rodičům jihlavských školáků, kteří trpí celiakií a alergií na lepek. Jihlavský magistrát společně se Základní školou Kollárova vymyslel od 1. února způsob, jak se dietní strava dostane všem potřebným žákům v Jihlavě. Základní škola Kollárova se stala jedinou školou v krajském městě, která vaří bezlepkovou stravu a zároveň ji i rozváží pro děti z ostatních škol.

Rodiče až dosud velmi složitě řešili, jak se budou jejich děti dietně stravovat ve školách. Striktní bezlepková dieta je totiž jediným možným lékem, který potlačuje příznaky nemoci jejich dětí. Při porušení diety či pouhé mikroskopické kontaminaci jídla lepkem to tělo okamžitě pozná.

Aktualizováno Pondělí, 04 Duben 2016 07:00 Celý článek...
 

Na prvním stupni vybraných ZŠ se testoval program Pohyb a výživa

Email Tisk PDF

Na prvním stupni 33 základních škol se v minulém školním roce testoval vzdělávací program Pohyb a výživa. Jeho výjimečnost měla spočívat ve spojení obou složek, řekl manažer programu Jan Tupý z Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV). Tato organizace vedla tým odborníků a dohlížela na zpracování nových postupů.

Metodická příručka a další doprovodné materiály byly na portále rvp.cz k dispozici nejen učitelům ze zapojených škol, ale také všem ostatním. Budou zde dostupné i nadále, včetně případných aktualizací.

„Součástí metodických materiálů jsou nově vytvořené pyramidy výživy a pohybu. Má to takový ohlas, že ministerstvo zdravotnictví dokonce zvažuje, že by jimi nahradilo ty své současné,” uvedl Tupý.

Celý článek...
 

Konec levných rostlinných tuků

Email Tisk PDF

Praha / Brusel – Omezíme margaríny, rozhodla se Evropská komise. Minulý měsíc vydala doporučení, podle kterého by se měl podíl průmyslově vyrobených rostlinných tuků v potravinách výrazně snížit. Doporučení se ovšem týká jen těch margarínů, které se vyrábějí zastaralou metodou ztužování.

Škodlivé transmastné kyseliny, které tyto tuky obsahují, totiž podle lékařů zabíjejí – na starém kontinentu každoročně způsobí až čtyři miliony úmrtí.

„Nejúčinnějším opatřením z hlediska veřejného zdraví, ochrany spotřebitelů a soudržnosti vnitřního trhu by proto bylo legislativní omezení obsahu průmyslově vyráběných transmastných kyselin,“ uvádí zpráva Evropské komise, kterou má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Aktualizováno Pondělí, 25 Leden 2016 11:58 Celý článek...
 

Cukr je i tam, kde ho nečekáte

Email Tisk PDF

Cukr bývá přidáván i do jiných potravin, než jsou cukrovinky. Jak přidaný cukr ve složení odhalit?

Omezit cukr neznamená jen vyhýbat se slazeným limonádám či dortíkům s polevou. Americká spotřebitelská organizace Consumer Reports (CR) upozorňuje, že dnes se cukr běžně přidává i do potravin, v nichž by ho nikdo nečekal. Pro spotřebitele přináší tipy, jak přidaný cukr ve složení odhalit.

Nepřítelem hubnutí nejsou jen potraviny typu sladkých nápojů či bonbonů. Jak uvádí CR, dnes bývá cukr přidáván i do jiných potravin, než jsou cukrovinky. Jeden plátek celozrnného chleba v bio kvalitě tak může obsahovat celou lžičku cukru navíc, hotové jídlo pro ohřev v mikrovlnné troubě může obsahovat stejné množství přidaného cukru jako hrst gumových medvídků. Přidaný cukr je i v potravinách, kde bychom ho zrovna nečekali, například ve slaných krekrech či rajčatovém protlaku.

Aktualizováno Pondělí, 08 Únor 2016 18:33 Celý článek...
 

Tučná dieta, která funguje lépe než jiné

Email Tisk PDF

Lidé při hubnutí dělají řadu chyb. Podle odborníka na výživu doktora Davida Ludwiga z Harvardovy univerzity je to především tím, že dodržují velmi přísné diety, které neobsahují dostatek tuků. Tělo se tak chová naprosto jinak, než se od něj očekává.

Snaha vyřadit z jídelníčku tuky a nahradit je uhlovodany způsobuje podle Ludwiga hlad a přepne tělo do "módu hladovění". Ve své nové knize Always Hungry? (Pořád hladoví?) vysvětluje, že když se to stane, tělo se bouří a znovu začne kila nabírat, což vede k jo-jo efektu.

Diety zaměřené na nízký obsah tuku, které byly v oblibě v 70. letech, podle Ludwiga "nejen rozdmýchaly epidemii obezity, ale také přispěly ke kardiovaskulárním chorobám".

Aktualizováno Pondělí, 08 Únor 2016 18:31 Celý článek...
 

Expert na výživu: Největší problém? Jíst obden mamuta a nemít půst

Email Tisk PDF

Správná výživa není o obecných radách, ale o pochopení individuálních potřeb.

Napsal desítky publikací o výživě, sportu i správném životním stylu. Přesto se nutriční specialista Petr Fořt už čtyřicet let setkává se stále stejnými otázkami ohledně správného stravování. „Univerzální recept neexistuje. Jediná cesta je poznat své tělo,“ tvrdí expert, jehož názory mohou leckomu upravit pohled na stravování. A to nejen po období vánočních svátků.

Co podle vás vyjadřuje pojem zdravá nebo správná výživa?

Aktualizováno Pondělí, 08 Únor 2016 18:32 Celý článek...
 


Strana 9 z 33