MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Co je ve vaší kuchyni?

Email Tisk PDF

Potraviny kupujeme a konzumujeme všichni. Co o nich ale vlastně víme?
Nová interaktivní webová aplikace Evropské spotřebitelské organizace BEUC zábavnou formou představuje témata, o kterých je v souvislosti s potravinami dobré vědět.

Celý článek...
 

Nižší hladina cholesterolu vadí víc než ta vyšší, tvrdí Petr Fořt

Email Tisk PDF

Renomovaný výživový poradce Petr Fořt, autor více než dvaceti knih na téma zdravého životního stylu a boje s obezitou, tvrdí, že žádný obecně platný návod na zdravou stravu neexistuje. „Každý to máme jinak,“ říká. Počítání příjmu a výdeje kalorií považuje za zbytečné a doporučované konzumování malých porcí pětkrát denně za mylné.

Proč ve své nejnovější knize tvrdíte, že neexistuje jednotná definice zdravé výživy?

Zdravá výživa je velmi mlhavý pojem, který si jinak vysvětluje západní medicína, jinak alternativní, a po svém si to vysvětluje i mnoho vědců, kteří se tímto tématem zabývají desítky let. A protože národ chce být veden nějakým směrem, tak poslouchá obecná doporučení. A potom neustále čteme vášnivé diskuse o tom, jak ta nebo ona osoba vyzkoušela už všechny diety a pořád nic.

Co tedy podle vás zdravá výživa je?

Zdravá výživa je to, k čemu bychom měli směřovat, protože to našemu tělu vyhovuje, ale máme to každý jinak. Jinými slovy, každému zobák narostl jinak, žaludek mu narostl jinak, geny má jiné... Někomu chutná buchta, druhému biftek. Ovlivňuje nás genetický základ, pohlaví, věk, zdraví a další faktory.

Aktualizováno Úterý, 19 Duben 2016 07:47 Celý článek...
 

Kardiolog vysvětluje, proč jsou tuky tak důležité pro naše zdraví

Email Tisk PDF

Celá desetiletí bylo lidem tvrzeno, že příliš tučná strava způsobuje řadu závažných onemocnění, od ucpání tepen po infarkt a mrtvici. Výzkumy ale již všechna tato tvrzení vyvrátily. Podle kardiologa Dr. Aseema Malhotra může ve skutečnosti samotný tuk působit jako lék a účinná prevence, a to jak onemocnění srdce, tak diabetu II. typu.

Obezita není o tom, kolik kalorií sníme, ale o tom, co sníme.

Ne náhodou se po uvedení nízkotučných potravin na trh prokázalo, že onemocnění neubývá, ba dokonce přibývá, stejně jako přibývá obézních lidí. Což potvrzuje i fakt, že epidemie obezity byla v západním světě zaznamenána až po roce 1977, kdy začaly být v potravinářském průmyslu živočišné tuky nahrazovány rostlinnými a tučné potraviny nízkotučnými. Kvalitní živočišný tuk byl paradoxně nahrazován škroby a tedy cukry. Proto i dnes nízkotučné výrobky lékaři svým nemocným zakazují.

Celý článek...
 

Veterináři: Pražské restaurace měly loni největší problémy s masem

Email Tisk PDF

PRAHA Více než čtvrtina v loňském roce zkontrolovaných pražských restaurací loni pochybila, nejčastějším prohřeškem přitom byly chybějící nebo neúplné informace o původu a datu použitelnosti masa. Praha je tak na tom hůře než republikový průměr, kde se chyby zjistily přibližně u sedminy kontrol.

Informaci sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal. Pražští veterináři loni provedli 551 kontrol v provozovnách společného stravování a rozdali pokuty za více než milion korun.

Další častou chybou byla nedostatečná ochrana masa před kontaminací, čerstvé maso se také uchovávalo v nesprávné teplotě. „Úřední veterinární lékaři se při kontrolách setkali také s dalšími závažnými nedostatky, například ve 13 případech s prodejem prošlého masa nebo dokonce ve třech případech masa s čichovými a jinými smyslovými změnami,“ dodal Pejchal.

Celý článek...
 

Ve školách sladkosti nezakazujte, přejí si studenti. Ministerstvo s vyhláškou nespěchá

Email Tisk PDF

PRAHA Sladkosti, smažené brambůrky, silná káva a další nezdravé zboží ze školních bufetů a automatů jen tak nezmizí. Zákon, který jejich prodej zakazuje, platí sice už půl roku, ministerstvo ale stále neurčilo, které potraviny jsou pro děti „škodlivé“. A v nejbližší době to nespíš ani neurčí. Tvorba vyhlášky se totiž vleče a naráží na odpor studentů i ředitelů.

České děti jsou rok od roku obéznější. Ministerstvo školství se ale rozhodlo, že bude s tímto trendem bojovat. Někdejší šéf rezortu Marcel Chládek proto vloni Parlamentem protlačil zákon, který měl zakázat prodej všech nezdravých nápojů a potravin v tuzemských školách.

Novinka začala platit 1. září loňského roku. Sušenky, tučné bagety a sladké limonády si ale školáci mohou zatím vesele kupovat dál. Ministerstvo totiž stále nepřipravilo vyhlášku, která by přesně určila, které zboží se ve školách nebude moci prodávat. O sortimentu tak v současnosti podle vlastního uvážení rozhodují ředitelé.

První návrh vyhlášky úředníci představili už v říjnu. Následně je ale zavalila vlna kritiky. Navržené podmínky totiž byly tak přísné, že by ze škol musela zmizet i dotovaná slazená mléka nebo ovocné šťávy. A tak ministerstvo couvlo a vyhlášku začalo předělávat. Před pár týdny pak vydalo přepracovanou verzi.

Kdy sladkosti zmizí? Nevíme

„V současnosti finišuje schvalovací proces. Vyhlášku teď budou projednávat pracovní komise legislativní rady vlády,“ vysvětlila serveru Lidovky.cz mluvčí ministerstva školství Klára Bílá. Kdy by však mohlo nezdravé jídlo ze škol definitivně zmizet, říci nechtěla. „To nejde odhadnout, více budeme vědět až po jednání pracovních skupin,“ doplnila.

Stejně tak není jasné, zda nebude ministerstvo muset vyhlášku znovu předělávat. S novou verzí sice souhlasí výživoví poradci, protestují proti ní ale studenti a nadšené z ní nejsou ani školy.

„Vyhláška je vcelku vydařená. Jsme rádi, že ministerstvo ustálo požadavky potravinářského průmyslu a zůstala v ní velká část toho, co jsme prosazovali,“ řekla Margit Slimáková, specialistka na zdravou výživu z iniciativy Skutečně zdravá škola.

Aktualizováno Pondělí, 09 Květen 2016 07:24 Celý článek...
 

Hygienici loni rozdali stravovacím zařízením pokuty za 13 milionů

Email Tisk PDF

Hygienici v loňském roce uložili restauracím a stravovacím provozovnám pokuty za 13 milionů korun. Zároveň nařídili uzavřít 259 z nich, o 105 víc než v roce 2014. Celkem zkontrolovali přes 23 tisíc stravovacích zařízení.

Jen do 20. února inspektoři provedli 2 324 kontrol v celkem 2 200 provozovnách.

Celkem provedli hygienici 23 066 kontrol, k nejčastějším prohřeškům patřily nedostatky v provozní hygieně, v oblasti skladování potravin a neodpovídající stavebně-technický stav provozoven.

„Důležitou součástí kontrol orgánů ochrany veřejného zdraví je také monitorování zdravotního stavu personálu. Loni jsme z provozu vyloučili 1 986 osob s podezřením na ohrožení veřejného zdraví vzhledem k tomu, že by mohli být zdrojem nákazy,“ uvedl hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Celý článek...
 

Vařit ve škole bez lepku? Donedávna problém, Jihlava však našla řešení

Email Tisk PDF

Jedna velká starost odpadla rodičům jihlavských školáků, kteří trpí celiakií a alergií na lepek. Jihlavský magistrát společně se Základní školou Kollárova vymyslel od 1. února způsob, jak se dietní strava dostane všem potřebným žákům v Jihlavě. Základní škola Kollárova se stala jedinou školou v krajském městě, která vaří bezlepkovou stravu a zároveň ji i rozváží pro děti z ostatních škol.

Rodiče až dosud velmi složitě řešili, jak se budou jejich děti dietně stravovat ve školách. Striktní bezlepková dieta je totiž jediným možným lékem, který potlačuje příznaky nemoci jejich dětí. Při porušení diety či pouhé mikroskopické kontaminaci jídla lepkem to tělo okamžitě pozná.

Aktualizováno Pondělí, 04 Duben 2016 07:00 Celý článek...
 


Strana 9 z 34