MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Cukr nebo fruktóza?

Email Tisk PDF

Víte o tom, že cukr je návykový? Sladké receptory (dva takové receptory se nacházejí na vašem jazyku), se vyvinuly u našich předků v době, kdy strava měla velmi nízký obsah cukru. Avšak v moderní současné stravě se cukr nachází ve velmi vysoké míře. Protože je v současnosti abnormálně vysoká stimulace těchto receptorů stravou s vysokým obsahem cukru, vytváří to nadměrné množství signálů na odměňování v mozku, které následně potlačují kontrolní mechanismy, což vede k závislosti. Váš mozek se postupně stává závislým na příjem cukru.

Cukr v potravinách, ve všech jeho nesčetných formách, je pro člověka zničující. Cukr je všude, i v takových potravinách, ve kterých byste ho opravdu nečekali (na obrázku dole se můžete podívat, kolik cukru obsahují jednotlivé potraviny).

Je pravda, že kdysi lidé více fyzicky pracovali a děti se více hýbaly. Ano, to je jeden z důvodů. Druhý z důvodů je však to, že výrobci potravin a nápojů začali vyměňovat v potravinách slazení bílým cukrem za cukr z kukuřičného sirupu (fruktózu). V roce 1970 zjistili, že fruktóza je o 20% sladší než bílý cukr. A proč to ještě výrobci začali dělat? Jednoduchá odpověď: její výroba je levnější. Fruktóza se totiž vyrábí z kukuřičného sirupu.

Fruktóza oklame vaše tělo tím, že vypne kontrolní chuťový systém, což vede ke zvyšování hmotnosti.

Celý článek...
 

Potravinářská lobby celé půlstoletí ovlivňovala kardiologické výzkumy

Email Tisk PDF

The New York Times přinesly minulý týden odhalení kontroverzních praktik, jimiž v minulosti potravinářské firmy v USA manipulovaly veřejným a odborným míněním o negativních dopadech nadměrné konzumace sacharózy, ale i výsledky odborných studií. Na tyto aktivity upozornil americký autorský tým svým článkem v odborném časopise JAMA Internal Medicine.

Čerstvě zveřejněné historické dokumenty ukazují, že producenti sladkostí v 60. letech minulého století platili vědcům za to, aby se bagatelizovala spojitost mezi konzumací cukru a vznikem srdečních onemocnění a aby se místo toho v uvedené souvislosti zdůrazňovala hlavně role nasycených mastných kyselin.

Vědci z University of California ze San Franciska (U.C.S.F.) nedávno objevili a zveřejnili v časopise JAMA Internal Medicine interní záznamy o jednáních subjektů z oblasti potravinářství s vědeckými pracovníky předních amerických univerzit. Svědčí o tom, že zpracovatelé cukru po dobu až padesáti let do velké míry ovlivňovali jak výzkum souvislosti mezi onemocněními kardiovaskulárního ústrojí a konzumovanou stravou, tak i tvorbu mnohých z dodnes platných výživových doporučení.

“Dokázali odklánět diskusi o cukru celá desetiletí,” shrnuje autor článku, prof. Stanton Glantz z University of California.

Celý článek...
 

Sója byla dříve symbolem zdravé potraviny, tělu ale může i škodit

Email Tisk PDF

Léta byla symbolem zdravé potraviny, která je plná výživných látek a úspěšně nahrazuje maso a mléko. Nyní se nad sójou stahují mračna. Je obviňována z toho, že způsobuje zdravotní problémy, včetně neplodnosti a rakoviny. Opravdu je nutné se jí vyhýbat?

Není to tak dávno, co se sója těšila přízni všech, kdo chtěli žít zdravě. Dát si místo sekané z masa plátek tofu bylo důkazem toho, jak to člověk myslí odpovědně s planetou i svým zdravím. Sója zaplavila obchody i kuchyně a skoro se jí nedá vyhnout. Je tu pokaždé, když je třeba v potravinách nahradit maso nebo mléko.

Lidé ve vyspělých zemích světa konzumují sóji víc než kdy jindy v minulosti. Luštěnina původem z Číny je natolik všudypřítomná, že jsme ji skoro přestali vnímat. Navíc netušíme, že si můžeme škodit. A dost často vlastně ani nevíme, že kupujeme potraviny, v nichž je sója přidaná. Zahraniční výzkumy tvrdí, že ji v nějaké formě obsahují skoro tři čtvrtiny výrobků prodávaných v supermarketech.

Aktualizováno Pondělí, 17 Říjen 2016 10:41 Celý článek...
 

Hádka o jídelníček dětí ve školách: Stravují se podle 26 let starých norem

Email Tisk PDF

Zatímco stravování dětí ve školách je podle Státního zdravotního ústavu až na pár detailů v pořádku, podle občanské iniciativy Skutečně zdravá škola rozhodně v pořádku není, že se žáci stravují podle spotřebního koše, který byl sestaven rok po sametové revoluci. Tedy před více než čtvrtstoletím. Nereflektuje to prý kvalitu potravin ani způsob jejich přípravy. A děti tak mají např. mnoho soli i málo vápníku. Podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) se změny projednávají.

Stravování dětí ve školních jídelnách je kapitola sama pro sebe. Někde jsou pokrmy kvalitnější, jinde se jedná o klasické UHO. A jak se občas ukazuje, změna k lepšímu je běh na dlouhou trať... Zajímavý analytický pohled na situaci v Česku - možná trochu překvapivý - poskytuje podle prvních výsledků studie nutrientů v pokrmech ze školního stravování ve školním roce 2015/16.

Aktualizováno Pondělí, 26 Září 2016 07:09 Celý článek...
 

Pamlsková vyhláška dětem chutnat nebude

Email Tisk PDF

Neslané, nemastné a – nesladké. Takové budou potraviny, které si budou moci koupit děti ve škole poté, co vstoupí v platnost „pamlsková vyhláška“.

Původní, logický a obecně správný důvod ke vzniku vyhlášky byla snaha zamezit nákupům pro děti nevhodných potravin typu chipsy či sladkých kolových a jiných nápojů v areálech školních zařízení. (A jak ukázal průzkum, již děti na základních školách si ve školních automatech dávají brambůrky a kafe.)

Seznam ale postupem času neustále bobtnal, takže v současné době nedokáže splnit nastavené podmínky například hodně přes polovinu mlékárenských výrobků, podle některých odhadů až sedmdesát procent, i těch, které mohou být do současné doby zařazeny do státem a Evropskou unií podporovaného projektu „školní mléko“. Tento program by ale měl mít výjimku do 31. 7. 2017, takže tento školní rok je zcela jistě posledním, v němž mohou žáci využívat dotované mlékárenské výrobky v dosud nabízeném spektru. Již v tomto školním roce, jakmile vejde v platnost příslušná vyhláška, si ale ve škole mnohé z potravinářských produktů, nejen těch mlékárenských, žáci nekoupí.

Celý článek...
 

Lidstvo ohrožuje nová civilizační choroba. Bude trpět obezitou a podvýživou zároveň

Email Tisk PDF

Svět stále více sužuje závažný civilizační problém – podvýživa spojená s obezitou. Podle zprávy nezávislé skupiny odborníků hrozí v roce 2030 nadváha a obezita třetině světové populace. Lidé sice jedí potraviny kaloricky bohaté, ale zato nutričně chudé. Zpráva varuje, že v roce 2030 by nadváhou a podvýživou zároveň mohla trpět až třetina světové populace.

Jídlo chudé na vitamíny a minerály podkopává zdraví v průměru jednomu ze tří lidí na světě. Lidé se totiž živí hlavně průmyslově zpracovanými potravinami, které mají slabé nutriční hodnoty.

Hovoří o tom zpráva nezávislého týmu odborníků na výživu a zemědělství, o které informoval server BBC.

Podle někdejšího prezidenta Ghany Johna Kufuora a bývalého britského hlavního poradce vlády pro vědu Johna Beddingtona, kteří se na zprávě podíleli, trpí nedostatkem vitamínů aminerálů celkem dvě miliardy lidí na světě.

Celý článek...
 

Studie: cukrovarníci platili vědce, aby ze srdečních chorob vinili tuk

Email Tisk PDF

Potravinářský průmysl se snažil víc než půlstoletí penězi ovlivňovat vědu o výživě a zdravotnictví, tvrdí nová studie kalifornských výzkumníků. Vědci z Harvardu podle ní zkreslili fakt, že konzumace cukru má nějaký vliv na kardiovaskulární nemoci.

Cukr je škodlivější, než si lidé ve druhé polovině minulého století mysleli.

Článek vědců z University of California-San Francisco zveřejněný v pondělí v periodiku JAMA Internal Medicine ukazuje, kam mohou zajít pokusy lobbistů ovlivňovat skutečnost.

V roce 1965 zaplatil Ústav pro výzkum cukru (dnes Asociace cukru) harvardským vědcům, aby zpochybnili dnes obecně přijímaný fakt, že konzumace cukru může zvýšit riziko kardiovaskulárních nemocí. Výzkumníci tedy házeli vinu jen na nasycené tuky a cholesterol, píše agentura Bloomberg.

Aktualizováno Pondělí, 03 Říjen 2016 07:45 Celý článek...
 


Strana 7 z 34