MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Studie: cukrovarníci platili vědce, aby ze srdečních chorob vinili tuk

Email Tisk PDF

Potravinářský průmysl se snažil víc než půlstoletí penězi ovlivňovat vědu o výživě a zdravotnictví, tvrdí nová studie kalifornských výzkumníků. Vědci z Harvardu podle ní zkreslili fakt, že konzumace cukru má nějaký vliv na kardiovaskulární nemoci.

Cukr je škodlivější, než si lidé ve druhé polovině minulého století mysleli.

Článek vědců z University of California-San Francisco zveřejněný v pondělí v periodiku JAMA Internal Medicine ukazuje, kam mohou zajít pokusy lobbistů ovlivňovat skutečnost.

V roce 1965 zaplatil Ústav pro výzkum cukru (dnes Asociace cukru) harvardským vědcům, aby zpochybnili dnes obecně přijímaný fakt, že konzumace cukru může zvýšit riziko kardiovaskulárních nemocí. Výzkumníci tedy házeli vinu jen na nasycené tuky a cholesterol, píše agentura Bloomberg.

Aktualizováno Pondělí, 03 Říjen 2016 07:45 Celý článek...
 

Právní hrátky o rajčata trvají už 130 let. Podle EU jsou ovocem

Email Tisk PDF

Právník Jan Kust často při své práci narazí na zajímavé kauzy. Jedna z nich se týká letitého sporu, zda jsou rajčata zeleninou, nebo ovocem. Na začátku byl spor o různé celní sazebníky mezi ovocem a zeleninou, dnes různé výše dotací.

Rajská jablíčka jsou jednou z nejzcestovalejších plodin – jsou to skuteční světáci a tak není s podivem, že nejsou původem z Evropy. Rajčata pocházejí z Jižní Ameriky a do Evropy jí přivezl jako okrasnou rostlinu Kryštof Kolumbus. Rajčata se pak na naše stoly dostala v masovém měřítku v 18. století. Tak se z okrasné kytičky stala hrdou součástí jídelníčku.

V roce 1886 obchodník John Nix přivezl do New Yorku várku Západoindických rajčat a odmítl se podrobit výzvě celního úředníka Edwarda Heddena k zaplacení 10% cla v souladu s celním sazebníkem –Tariff Act of 1883. Tato norma totiž zatěžovala import cizích druhů zeleniny. Nix, který byl zběhlý v botanice, namítal, že rajská jablíčka jsou ovoce a jako taková by měla být od tohoto cla osvobozena, respektive by mu vůbec neměla podléhat.

Celý článek...
 

Velký přehled zdravých druhů mouky

Email Tisk PDF

Že stále používáte v kuchyni pouze klasickou pšeničnou mouku a jediné, jak by vás napadlo ji rozdělit, je na hrubou a jemně mletou? Chyba! Dnes už je snadno dostupná celá řada jiných, zdravějších druhů mouky, které ozvláštní vaše pokrmy výbornou chutí i jejich nutriční hodnotou.

S lepkem, nebo bez něj?

Existují jak mouky bezlepkové, tak s lepkem. Záleží jen na vás, jaké varianty preferujete a zda netrpíte celiakií. V následujících řádcích vám poskytneme přehled těch nejzákladnějších druhů, které můžete využít při svém příštím pečení a překvapit tak celou rodinu něčím novým, chutným, ale hlavně zdravým.

Nevadí vám lepek? Zkuste kromě pšeničné třeba níže uvedené mouky:

Celý článek...
 

Amarant neboli laskavec: zdravá obilnina i pro celiaky

Email Tisk PDF

Amarant je jednoletá rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Přezdívá se mu také „zlato Inků“. Do českých menu si zatím cestu nenašel, což je velká škoda mimo jiné proto, že představuje zajímavou alternativu obilovin, a to nejen pro celiaky.

Amarant a bezlepková dieta

Amarant – přirozeně bezlepková pseudoobilovina. Pomáhá rozšířit jídelníček tam, kde má lepek vstup zakázán. Díky němu se nemusíte vzdávat pečiva. Pokud trpíte celiakií a čeká vás doživotní dodržování bezlepkové diety, je dobré mít po ruce více možností, co k snědku a z čeho vybírat.

Dalšími variantami bezlepkových potravin jsou kromě amarantu třeba proso, kukuřice nebo rýže.

Aktualizováno Pondělí, 09 Květen 2016 07:24 Celý článek...
 

Školním kuchařkám, které chtějí vařit zdravě, chybějí peníze i možnost vzdělávání

Email Tisk PDF

Kuchařkám ve školách, které usilují o zdravé stravování, chybějí peníze i možnost dalšího vzdělávání. Jak vyplývá z ankety občanské iniciativy Skutečně zdravá škola, řada dětí také podle nich odmítá zdravější jídla jíst.

Do programu Skutečně zdravá škola je aktuálně zapojeno 115 českých škol. Podle šedesáti procent kuchařek, které odpověděly v anketě, se nedostatek finančních prostředků projevuje ve dvou oblastech. První je cena školního oběda, která představuje částku vyhrazenou na potraviny. Pohybuje se mezi dvaceti a třiceti korunami.

„Je tu tak jen minimální prostor pro nákup zdravějších potravin, jako jsou kvalitní bílé maso, ryby, alternativy k bílé mouce, bylinky,” komentovali výsledky ankety její organizátoři.

Celý článek...
 

Hora cukru ještě před obědem

Email Tisk PDF

Cereálie z krabice, čokoládová pomazánka, balené sušenky, plechovka coly, slazená přesnídávka – to všechno my i naše děti snadno spořádáme ještě před polednem. Je to přitom dávka cukru, která by vystačila na několik dní.

Obyčejné rodinné ráno: maminka připravuje synovi snídani a svačinu do školy, jeho mladšího sourozence krmí přesnídávkou ze skleničky a tatínek se mezitím osvěžuje limonádou z lednice. Rozdíl je jen v tom, že každý sladký pokrm se okamžitě mění v bílý cukr. A že je ho pořádná masa.

„Nové doporučení Světové zdravotnické organizace uvádí, že by dospělí i děti měli redukovat denní příjem takzvaných volných cukrů na 5 % celkového energetického příjmu.”

Aktualizováno Pondělí, 27 Červen 2016 08:20 Celý článek...
 

Co je ve vaší kuchyni?

Email Tisk PDF

Potraviny kupujeme a konzumujeme všichni. Co o nich ale vlastně víme?
Nová interaktivní webová aplikace Evropské spotřebitelské organizace BEUC zábavnou formou představuje témata, o kterých je v souvislosti s potravinami dobré vědět.

Celý článek...
 


Strana 7 z 33