MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Nová vyhláška o některých způsobech označování potravin

Email Tisk PDF

Od 1.1.2017 platí nová vyhláška o některých způsobech označování potravin

Vyplývá z ní, mimo jiné, že „alergeny" je nyní možné vyřešit pouze jedinou větou.

Jedná se o vyhlášku 417/2016, pokrmů se týká par.7:

§ 7 Způsob poskytování informací o pokrmech podle § 9a zákona

(1) Název pokrmu se uvede způsobem podle čl. 17 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011.

(2) V souladu s čl. 7 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 se při uvedení názvu pokrmu zejména způsobem, který spotřebiteli neumožní zjistit skutečnou povahu pokrmu, který se liší svým

Aktualizováno Pondělí, 30 Leden 2017 08:24 Celý článek...
 

Kontroly restaurací 2016: třetina provozovatelů nadále nepřijatelně chybuje

Email Tisk PDF

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2016 téměř 10 tisíc kontrol v provozovnách společného stravování, tedy mj. v restauracích, pivnicích, vinárnách, barech, cukrárnách i čerpacích stanicích. Téměř při každé třetí z těchto kontrol inspektoři zjistili porušení právních předpisů a řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin. Inspektoři proto vloni již v průběhu kontroly uzavřeli celkem 84 provozoven společného stravování.

SZPI ročně provede kolem 45 tisíc kontrol, z toho necelých 10 tisíc v segmentu společného stravování. Polovina uzavřených provozoven přesto připadá právě na společné stravování a jedná se tak o nejproblematičtější segment v rámci kontrolních kompetencí SZPI.

 

Aktualizováno Pondělí, 13 Únor 2017 08:56 Celý článek...
 

Značení množství pokrmu od 1.1.2017

Email Tisk PDF

7. září 2016 nabyla účinnosti rozsáhlá novela zákona o potravinách. Nejvýraznějšími změnami byly změny v návaznosti na tabákovou směrnici a v případě potravin došlo zejména k upřesnění povinností provozovatelů potravinářských podniků a úpravě kompetencí mezi dozorovými orgány.

Do zákona o potravinách jsou zapracovány příslušné předpisy Evropské unie týkající se potravin.

Mimo jiných definuje i tyto pojmy:

Čisté množství

Množství potraviny bez obalu nebo průměrné množství potraviny (stanovené prováděcím předpisem nebo nařízením EU)

Aktualizováno Neděle, 18 Prosinec 2016 15:08 Celý článek...
 

Web Potraviny na pranýři nově i s informacemi o kontrolách Státní veterinární správy

Email Tisk PDF

Webová aplikace Potraviny na pranýři, provozovaná od roku 2012 Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), se ode dne 15. 11. 2016 nově v sekci Potraviny rozšiřuje i o výsledky kontrolních zjištění Státní veterinární správy (SVS).

Ke zjištěním SZPI o nebezpečných, falšovaných, či nejakostních potravinách a uzavřených provozovnách v ČR, zde spotřebitelům nyní přibudou i informace z kontrol SVS.

Aktualizováno Pondělí, 16 Leden 2017 08:25 Celý článek...
 

"PAMLSKOVÁ VYHLÁŠKA“ PLATÍ, SANKCE ZATÍM NEBUDOU

Email Tisk PDF

Praha, 20. prosince 2016 - Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová se dohodla s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem na společném postupu při prosazování takzvané „pamlskové vyhlášky“. V průběhu následujících měsíců přechodného období bude sice dodržování předpisu kontrolováno, nebudou ale udělovány sankce vůči provozovatelům zařízení, bude jim naopak poskytována metodická pomoc.

„To znamená, že kontroloři budou na místě vysvětlovat pracovníkům prodejen, bufetů a dalších zařízení, které konkrétní potraviny a z jakého důvodu jsou zakázané a budou jim také navrhovat případná alternativní řešení. Jde nám především o zdraví dětí, nikoli o zájmy provozovatelů,“ uvedla k tomu ministryně Valachová a pokračovala: „Pokud ale kontrola objeví porušení jiných zákonů nebo závazných vyhlášek, bude, samozřejmě, postupováno naprosto standardním způsobem,“ dodala ministryně.

Aktualizováno Pondělí, 09 Leden 2017 08:32 Celý článek...
 

Na obalech budou nově i výživové hodnoty

Email Tisk PDF

Od úterý vstupuje v platnost povinnost pro výrobce informovat na obalu o výživových hodnotách některých potravin. Zákazníci se tak nově budou moci o nákupu rozhodovat například podle energetické hodnoty, množství tuků, soli nebo cukru.

Až dosud bylo uvádění výživových hodnot dobrovolné. Od 13. prosince bude většina výrobců povinna uvádět sedm základních údajů: energetickou hodnotu, tuky a z nich nasycené mastné kyseliny, sacharidy a z nich cukry, bílkoviny a sůl. Údaje budou muset být viditelně uvedeny na obalu, nejlépe v přehledné tabulce, v případě nedostatku místa v řadě za sebou.

Aktualizováno Pondělí, 23 Leden 2017 11:15 Celý článek...
 

Školní bufety mizí, nová vyhláška jim totiž zakazuje i běžné potraviny

Email Tisk PDF

Do konce roku mohou školní bufety doprodávat dříve nakoupené zboží. Nově pořizované produkty již musí vyhovovat přísným normám vyhlášky. Většina běžně prodávaných potravin však limity na obsah soli, cukru a tuku nesplňuje, a tak se sortiment bufetů tenčí.

Statistiky České školní inspekce ukázaly, že škol, kde by si děti koupily nezdravé potraviny, ubylo již v minulém školním roce, kdy se vyhláška připravovala. Řada škol totiž bufety raději zrušila.

Na to, že je nová vyhláška příliš přísná a že školním bufetům uškodí, upozorňovaly školské asociace dlouho. „Dobře zavedené školní bufety zavřeme a děti si budou kupovat chipsy a limonádu cestou do školy. Je to celé nesmysl,“ myslí si ředitelka Gymnázia Nad Štolou a předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

Aktualizováno Pondělí, 12 Prosinec 2016 09:39 Celý článek...
 


Strana 5 z 33