MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Vlastnosti školních obědů důležité pro občany v ČR

Email Tisk PDF

Autor: SZÚ, CZVP

Informace CZVP SZÚ ze dne 16. 3. 2017.

Školní obědy jsou věčné téma. Nebude asi nikdy dořešeno, protože co člověk to názor. Dá se ale změřit, čemu většina dává přednost. Nová filosofie péče o školní stravování ze strany státu asi neexistuje, ale je možné vyjít z celoevropských názorů, které jsou naopak poměrně dobře známé. Zeptali jsme se proto občanů, jaké vlastnosti by měl mít školní oběd především. Nabídli jsme jim výběr 6 nejčastěji požadovaných vlastností. Zahrnuta není cena. Má se zato, že ekonomika vychází z platné legislativy v současné době.

Aktualizováno Pondělí, 03 Duben 2017 10:49 Celý článek...
 

Cukr přivolává demenci, tvrdí britští vědci

Email Tisk PDF

Existuje těsná vazba mezi vysokou hladinou krevního cukru (glukózy) a vznikem Alzheimerovy nemoci, která způsobuje demenci. Upozornili na to britští vědci, kteří varují i před vysokou spotřebou cukru.

Badatelé z univerzity v anglickém Bathu a z King’s College London totiž zjistili, že vysoká hladina cukru poškozuje enzym, který ovlivňuje tělesnou reakci v raných stádiích Alzheimerovy nemoci. Při studiu vzorků mozku lidí s alzheimerem i bez něj odhalili, že už v časných stadiích nemoci je v jejich mozku poškozen enzym MIF (inhibiční faktor makrofágové migrace). Ten se totiž stává obětí procesu zvaného glykace (poškození cukrem), který narušuje a blokuje působení enzymu.

Aktualizováno Pondělí, 10 Duben 2017 07:52 Celý článek...
 

Nový projekt pomůže bufetům vyrovnat se s pamlskovou vyhláškou

Email Tisk PDF

Projekt Zdravá kantýna chce pomáhat stávajícím i novým školním bufetům vyrovnat se s takzvanou pamlskovou vyhláškou. Řada ředitelů škol i potravináři kritizují to, že přísné parametry vyhlášky nesplňuje většina běžných potravin, takže bufety nemají co prodávat. Nový projekt má školám poradit s výběrem vhodných potravin a skladbou vyhovujících svačin. Využije síť nutričních terapeutů a výživových poradců projektu Pestrá strava bez zbytečné chemie, za nímž také stojí zakladatelka projektu Zdravá kantýna Ivana Bednářová Častvajová.

Aktualizováno Pondělí, 27 Březen 2017 07:23 Celý článek...
 

Tavené plátkové sýry jsou nezdravé, skutečného sýra obsahují málo

Email Tisk PDF

Slovinská spotřebitelská organizace Zveza Potrošnikov Slovenije (ZPS) se v dalším z potravinářských článků zaměřila na tavené plátkové sýry. Mnohé výrobky by si přitom neměly vůbec říkat „sýry“. Některé totiž obsahovaly méně než padesát procent sýru, zato spoustu barviv a tavicích solí.

Tavené plátkové sýry, jaké se používají třeba do sendvičů či toastů, se cenově příliš neliší od běžných sýrů. Zato složení se podle ZPS liší převelice. V taveném plátkovém sýru se najde pouze 48 až 55 % sýra, někteří výrobci pak procentuální obsah raději neuvádějí. Podle ZPS by takový výrobek neměl vůbec nést označení „sýr“.

Aktualizováno Pondělí, 06 Březen 2017 09:35 Celý článek...
 

Domorodci na Sibiři tloustnou, můžou za to těstoviny a instantní polévky

Email Tisk PDF

Zvěřina, čerstvé ryby, lesní plody, tak donedávna vypadala strava kmenů žijících v sibiřské tundře. Jenže s různými výdobytky civilizace dorazily i těstoviny, pečivo a cukr. A s nimi přišla obezita.

Nomádští pastevci sobů bývali štíhlí jako proutek. Obezita byla mezi nimi něčím neznámým a nevídaným. Ovšem od té doby, co si obyvatelé Jamalského poloostrova, izolované oblasti na severozápadě Sibiře, můžou běžně koupit třeba instantní nudlové polévky a další nezdravou stravu, začali viditelně nabírat na váze.

Ruští vědci varují, že kmeny Něnců a Ketů v posledních letech dramaticky změnily svůj jídelníček, což může mít dalekosáhlé dopady na jejich zdraví. Dokud se jejich členové živili čerstvými říčními rybami a zvěřinou, netušili, co to vlastně obezita je. Vnější vlivy teď ale všechno mění, a rozhodně ne k lepšímu.

Aktualizováno Pondělí, 06 Březen 2017 09:35 Celý článek...
 

Školní obědy vyhovují hygienickým mezím pro rtuť a hliník, ale mají hodně niklu, často kadmia a občas i olova

Email Tisk PDF

Studie nutriční adekvátnosti školních obědů v ČR si všímala i obsahu některých toxických látek. Pracovníci školních kuchyní jejich přítomnost nemohou moc ovlivnit. Spíše záleží na obsahu v potravinových surovinách, a na kvalitě technického vybavení kuchyně. Výsledky jsou tak poselstvím i pro kontrolu potravin a zřizovatele kuchyní. Co může udělat personál? Pečlivě čistit a zpracovávat suroviny, dbát na použití patřičného kuchyňského vybavení a hlavně diverzifikovat zdroje surovin. Při náhodně vyšší kontaminaci pak nedochází k dlouhodobé zátěži spotřebitelů. Potěšující je, že výsledky již vedly ke konkrétním opatřením v praxi některých testovaných jídelen.

Aktualizováno Pondělí, 20 Březen 2017 08:01 Celý článek...
 

Nová vyhláška o některých způsobech označování potravin

Email Tisk PDF

Od 1.1.2017 platí nová vyhláška o některých způsobech označování potravin

Vyplývá z ní, mimo jiné, že „alergeny" je nyní možné vyřešit pouze jedinou větou.

Jedná se o vyhlášku 417/2016, pokrmů se týká par.7:

§ 7 Způsob poskytování informací o pokrmech podle § 9a zákona

(1) Název pokrmu se uvede způsobem podle čl. 17 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011.

(2) V souladu s čl. 7 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 se při uvedení názvu pokrmu zejména způsobem, který spotřebiteli neumožní zjistit skutečnou povahu pokrmu, který se liší svým

Aktualizováno Pondělí, 30 Leden 2017 08:24 Celý článek...
 


Strana 5 z 34