MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Cukr přivolává demenci, tvrdí britští vědci

Email Tisk PDF

Existuje těsná vazba mezi vysokou hladinou krevního cukru (glukózy) a vznikem Alzheimerovy nemoci, která způsobuje demenci. Upozornili na to britští vědci, kteří varují i před vysokou spotřebou cukru.

Badatelé z univerzity v anglickém Bathu a z King’s College London totiž zjistili, že vysoká hladina cukru poškozuje enzym, který ovlivňuje tělesnou reakci v raných stádiích Alzheimerovy nemoci. Při studiu vzorků mozku lidí s alzheimerem i bez něj odhalili, že už v časných stadiích nemoci je v jejich mozku poškozen enzym MIF (inhibiční faktor makrofágové migrace). Ten se totiž stává obětí procesu zvaného glykace (poškození cukrem), který narušuje a blokuje působení enzymu.

Aktualizováno Pondělí, 10 Duben 2017 07:52 Celý článek...
 

Domorodci na Sibiři tloustnou, můžou za to těstoviny a instantní polévky

Email Tisk PDF

Zvěřina, čerstvé ryby, lesní plody, tak donedávna vypadala strava kmenů žijících v sibiřské tundře. Jenže s různými výdobytky civilizace dorazily i těstoviny, pečivo a cukr. A s nimi přišla obezita.

Nomádští pastevci sobů bývali štíhlí jako proutek. Obezita byla mezi nimi něčím neznámým a nevídaným. Ovšem od té doby, co si obyvatelé Jamalského poloostrova, izolované oblasti na severozápadě Sibiře, můžou běžně koupit třeba instantní nudlové polévky a další nezdravou stravu, začali viditelně nabírat na váze.

Ruští vědci varují, že kmeny Něnců a Ketů v posledních letech dramaticky změnily svůj jídelníček, což může mít dalekosáhlé dopady na jejich zdraví. Dokud se jejich členové živili čerstvými říčními rybami a zvěřinou, netušili, co to vlastně obezita je. Vnější vlivy teď ale všechno mění, a rozhodně ne k lepšímu.

Aktualizováno Pondělí, 06 Březen 2017 09:35 Celý článek...
 

Školní obědy vyhovují hygienickým mezím pro rtuť a hliník, ale mají hodně niklu, často kadmia a občas i olova

Email Tisk PDF

Studie nutriční adekvátnosti školních obědů v ČR si všímala i obsahu některých toxických látek. Pracovníci školních kuchyní jejich přítomnost nemohou moc ovlivnit. Spíše záleží na obsahu v potravinových surovinách, a na kvalitě technického vybavení kuchyně. Výsledky jsou tak poselstvím i pro kontrolu potravin a zřizovatele kuchyní. Co může udělat personál? Pečlivě čistit a zpracovávat suroviny, dbát na použití patřičného kuchyňského vybavení a hlavně diverzifikovat zdroje surovin. Při náhodně vyšší kontaminaci pak nedochází k dlouhodobé zátěži spotřebitelů. Potěšující je, že výsledky již vedly ke konkrétním opatřením v praxi některých testovaných jídelen.

Aktualizováno Pondělí, 20 Březen 2017 08:01 Celý článek...
 

Nová vyhláška o některých způsobech označování potravin

Email Tisk PDF

Od 1.1.2017 platí nová vyhláška o některých způsobech označování potravin

Vyplývá z ní, mimo jiné, že „alergeny" je nyní možné vyřešit pouze jedinou větou.

Jedná se o vyhlášku 417/2016, pokrmů se týká par.7:

§ 7 Způsob poskytování informací o pokrmech podle § 9a zákona

(1) Název pokrmu se uvede způsobem podle čl. 17 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011.

(2) V souladu s čl. 7 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 se při uvedení názvu pokrmu zejména způsobem, který spotřebiteli neumožní zjistit skutečnou povahu pokrmu, který se liší svým

Aktualizováno Pondělí, 30 Leden 2017 08:24 Celý článek...
 

Nový projekt pomůže bufetům vyrovnat se s pamlskovou vyhláškou

Email Tisk PDF

Projekt Zdravá kantýna chce pomáhat stávajícím i novým školním bufetům vyrovnat se s takzvanou pamlskovou vyhláškou. Řada ředitelů škol i potravináři kritizují to, že přísné parametry vyhlášky nesplňuje většina běžných potravin, takže bufety nemají co prodávat. Nový projekt má školám poradit s výběrem vhodných potravin a skladbou vyhovujících svačin. Využije síť nutričních terapeutů a výživových poradců projektu Pestrá strava bez zbytečné chemie, za nímž také stojí zakladatelka projektu Zdravá kantýna Ivana Bednářová Častvajová.

Aktualizováno Pondělí, 27 Březen 2017 07:23 Celý článek...
 

Tavené plátkové sýry jsou nezdravé, skutečného sýra obsahují málo

Email Tisk PDF

Slovinská spotřebitelská organizace Zveza Potrošnikov Slovenije (ZPS) se v dalším z potravinářských článků zaměřila na tavené plátkové sýry. Mnohé výrobky by si přitom neměly vůbec říkat „sýry“. Některé totiž obsahovaly méně než padesát procent sýru, zato spoustu barviv a tavicích solí.

Tavené plátkové sýry, jaké se používají třeba do sendvičů či toastů, se cenově příliš neliší od běžných sýrů. Zato složení se podle ZPS liší převelice. V taveném plátkovém sýru se najde pouze 48 až 55 % sýra, někteří výrobci pak procentuální obsah raději neuvádějí. Podle ZPS by takový výrobek neměl vůbec nést označení „sýr“.

Aktualizováno Pondělí, 06 Březen 2017 09:35 Celý článek...
 

Kontroly restaurací 2016: třetina provozovatelů nadále nepřijatelně chybuje

Email Tisk PDF

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2016 téměř 10 tisíc kontrol v provozovnách společného stravování, tedy mj. v restauracích, pivnicích, vinárnách, barech, cukrárnách i čerpacích stanicích. Téměř při každé třetí z těchto kontrol inspektoři zjistili porušení právních předpisů a řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin. Inspektoři proto vloni již v průběhu kontroly uzavřeli celkem 84 provozoven společného stravování.

SZPI ročně provede kolem 45 tisíc kontrol, z toho necelých 10 tisíc v segmentu společného stravování. Polovina uzavřených provozoven přesto připadá právě na společné stravování a jedná se tak o nejproblematičtější segment v rámci kontrolních kompetencí SZPI.

 

Aktualizováno Pondělí, 13 Únor 2017 08:56 Celý článek...
 


Strana 5 z 34