MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Nový projekt pomůže bufetům vyrovnat se s pamlskovou vyhláškou

Email Tisk PDF

Projekt Zdravá kantýna chce pomáhat stávajícím i novým školním bufetům vyrovnat se s takzvanou pamlskovou vyhláškou. Řada ředitelů škol i potravináři kritizují to, že přísné parametry vyhlášky nesplňuje většina běžných potravin, takže bufety nemají co prodávat. Nový projekt má školám poradit s výběrem vhodných potravin a skladbou vyhovujících svačin. Využije síť nutričních terapeutů a výživových poradců projektu Pestrá strava bez zbytečné chemie, za nímž také stojí zakladatelka projektu Zdravá kantýna Ivana Bednářová Častvajová.

Aktualizováno Pondělí, 27 Březen 2017 07:23 Celý článek...
 

Školní obědy vyhovují hygienickým mezím pro rtuť a hliník, ale mají hodně niklu, často kadmia a občas i olova

Email Tisk PDF

Studie nutriční adekvátnosti školních obědů v ČR si všímala i obsahu některých toxických látek. Pracovníci školních kuchyní jejich přítomnost nemohou moc ovlivnit. Spíše záleží na obsahu v potravinových surovinách, a na kvalitě technického vybavení kuchyně. Výsledky jsou tak poselstvím i pro kontrolu potravin a zřizovatele kuchyní. Co může udělat personál? Pečlivě čistit a zpracovávat suroviny, dbát na použití patřičného kuchyňského vybavení a hlavně diverzifikovat zdroje surovin. Při náhodně vyšší kontaminaci pak nedochází k dlouhodobé zátěži spotřebitelů. Potěšující je, že výsledky již vedly ke konkrétním opatřením v praxi některých testovaných jídelen.

Aktualizováno Pondělí, 20 Březen 2017 08:01 Celý článek...
 

Nová vyhláška o některých způsobech označování potravin

Email Tisk PDF

Od 1.1.2017 platí nová vyhláška o některých způsobech označování potravin

Vyplývá z ní, mimo jiné, že „alergeny" je nyní možné vyřešit pouze jedinou větou.

Jedná se o vyhlášku 417/2016, pokrmů se týká par.7:

§ 7 Způsob poskytování informací o pokrmech podle § 9a zákona

(1) Název pokrmu se uvede způsobem podle čl. 17 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011.

(2) V souladu s čl. 7 nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 se při uvedení názvu pokrmu zejména způsobem, který spotřebiteli neumožní zjistit skutečnou povahu pokrmu, který se liší svým

Aktualizováno Pondělí, 30 Leden 2017 08:24 Celý článek...
 

"PAMLSKOVÁ VYHLÁŠKA“ PLATÍ, SANKCE ZATÍM NEBUDOU

Email Tisk PDF

Praha, 20. prosince 2016 - Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová se dohodla s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem na společném postupu při prosazování takzvané „pamlskové vyhlášky“. V průběhu následujících měsíců přechodného období bude sice dodržování předpisu kontrolováno, nebudou ale udělovány sankce vůči provozovatelům zařízení, bude jim naopak poskytována metodická pomoc.

„To znamená, že kontroloři budou na místě vysvětlovat pracovníkům prodejen, bufetů a dalších zařízení, které konkrétní potraviny a z jakého důvodu jsou zakázané a budou jim také navrhovat případná alternativní řešení. Jde nám především o zdraví dětí, nikoli o zájmy provozovatelů,“ uvedla k tomu ministryně Valachová a pokračovala: „Pokud ale kontrola objeví porušení jiných zákonů nebo závazných vyhlášek, bude, samozřejmě, postupováno naprosto standardním způsobem,“ dodala ministryně.

Aktualizováno Pondělí, 09 Leden 2017 08:32 Celý článek...
 

Tavené plátkové sýry jsou nezdravé, skutečného sýra obsahují málo

Email Tisk PDF

Slovinská spotřebitelská organizace Zveza Potrošnikov Slovenije (ZPS) se v dalším z potravinářských článků zaměřila na tavené plátkové sýry. Mnohé výrobky by si přitom neměly vůbec říkat „sýry“. Některé totiž obsahovaly méně než padesát procent sýru, zato spoustu barviv a tavicích solí.

Tavené plátkové sýry, jaké se používají třeba do sendvičů či toastů, se cenově příliš neliší od běžných sýrů. Zato složení se podle ZPS liší převelice. V taveném plátkovém sýru se najde pouze 48 až 55 % sýra, někteří výrobci pak procentuální obsah raději neuvádějí. Podle ZPS by takový výrobek neměl vůbec nést označení „sýr“.

Aktualizováno Pondělí, 06 Březen 2017 09:35 Celý článek...
 

Kontroly restaurací 2016: třetina provozovatelů nadále nepřijatelně chybuje

Email Tisk PDF

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2016 téměř 10 tisíc kontrol v provozovnách společného stravování, tedy mj. v restauracích, pivnicích, vinárnách, barech, cukrárnách i čerpacích stanicích. Téměř při každé třetí z těchto kontrol inspektoři zjistili porušení právních předpisů a řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin. Inspektoři proto vloni již v průběhu kontroly uzavřeli celkem 84 provozoven společného stravování.

SZPI ročně provede kolem 45 tisíc kontrol, z toho necelých 10 tisíc v segmentu společného stravování. Polovina uzavřených provozoven přesto připadá právě na společné stravování a jedná se tak o nejproblematičtější segment v rámci kontrolních kompetencí SZPI.

 

Aktualizováno Pondělí, 13 Únor 2017 08:56 Celý článek...
 

Značení množství pokrmu od 1.1.2017

Email Tisk PDF

7. září 2016 nabyla účinnosti rozsáhlá novela zákona o potravinách. Nejvýraznějšími změnami byly změny v návaznosti na tabákovou směrnici a v případě potravin došlo zejména k upřesnění povinností provozovatelů potravinářských podniků a úpravě kompetencí mezi dozorovými orgány.

Do zákona o potravinách jsou zapracovány příslušné předpisy Evropské unie týkající se potravin.

Mimo jiných definuje i tyto pojmy:

Čisté množství

Množství potraviny bez obalu nebo průměrné množství potraviny (stanovené prováděcím předpisem nebo nařízením EU)

Aktualizováno Neděle, 18 Prosinec 2016 15:08 Celý článek...
 


Strana 5 z 33