MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

I kvalitní a chutné školní obědy z bezpečných regionálních potravin mohou být příčinou zdravotně problematického stravování

Email Tisk PDF

Studie zastoupení živin ve školních obědech, kterou dokončuje SZÚ, vyvolala širokou diskusi. Někdy věcnou, jindy i zavádějící. Zdá se, že největší reakce vyvolalo konstatování, že to "se školním stravováním v ČR zase není tak špatné, jak se někdy tvrdí". Při té příležitosti neuškodí zopakovat si v následující krátké eseji, co studie cílevědomě řeší a co ne. Nesupluje náplň práce jiných odborných skupin napříč resorty. A nemají to opravdu lehké, pokud jde o 7 miliard Kč, které se údajně ročně protočí ve školním stravování.

První zveřejněné výsledky studie vyvolaly celkem širokou diskusi, od zasvěcených pohledů až po, jak to říci, podivné komentáře, které svědčí o tom, že si někdo snad ani nepřečte o co se jedná. Nebo, což je horší, ví velmi dobře o čem studie je a co znamenají výsledky, ale dotýká se to jeho zájmů.

Celý článek...
 

Limonády se podílejí na hyperaktivitě dětí

Email Tisk PDF

Nebezpečí slazených nápojů spočívá v obrovském množství cukru, který zpravidla obsahují.

„Lidé si to mnohdy vůbec neuvědomují, že v nápojích „sní“ čtvrt kila krystalu, aniž by to zpozorovali. Počítejte se mnou. Ve 100 mililitrech limonády se zpravidla skrývá 10 gramů cukru, v litru to je 100 gramů, a když dodržujeme poctivě pitný režim, lehce se vyšplháme na 300 gramů přidaného cukru. Vezmeme-li v potaz, že doporučený maximální příjem přidaného cukru nemá převýšit 60 gramů, jsme hodně nad limitem,“ řekla Blesk.cz Karolína Hlavatá, dietoložka a odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju.

Časté popíjení slazených nápojů vede k obezitě, zvyšuje riziko vzniku zubních kazů a narušuje vyvážený jídelníček. Ptáte se, proč vaše dítě nejí „normální“ jídlo? Třeba je zakopaný pes v tom, že je prostě „zaplácnuté“ slazeným pitím.

Celý článek...
 

Výrobci snižují obsah transmastných kyselin v potravinách

Email Tisk PDF

29. března 2017 proběhl ve spolupráci Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny a Výboru pro zdravotní a sociální politiku Potravinářské komory ČR zajímavý workshop.

Cílem odborného semináře k problematice transmastných kyselin bylo upozornit na problematiku transmastných kyselin a jejich vlivu na zdraví spotřebitelů a pomoci praktickými informace těm výrobcům, kteří se ke snížení či odstranění transmastných kyselin teprve chystají.

Problematika zlepšování nutričního složení potravin se stále více a více dostává do centra pozornosti nejen spotřebitelů a médií, ale i evropských institucí a orgánů státní správy. Jednou z tzv. "problematických" složek potravin jsou transmastné kyseliny (dále jen „TFA").

Aktualizováno Pondělí, 08 Květen 2017 10:41 Celý článek...
 

Jak pokračuje výzva „Solme s rozumem“!

Email Tisk PDF

Autor: MZ ČR

Hlavní hygienik v rámci kampaně „Solme s rozumem“ vydal Výzvu všem, kteří mohou přispět k boji proti nadměrné konzumaci soli.

Prozatím se k výzvě "Solme s rozumem" přihlásilo téměř 300 subjektů. Většina z nich jsou mateřské a základní školy, školní jídelny registrované v projektu Zdravá školní jídelna, dále to jsou střední školy, zdravotnická zařízení, restaurace, dětské domovy, zařízení sociální péče, fyzické osoby.

Aktualizováno Pondělí, 10 Duben 2017 07:51 Celý článek...
 

5. květen 2017 – SVĚTOVÝ DEN HYGIENY RUKOU

Email Tisk PDF

Světový den hygieny rukou si připomínáme každý rok 5. května a provází jej kampaň Světové zdravotnické organizace (WHO) s názvem „Zachraň život - umývej si ruce“, která upozorňuje na význam mytí rukou jako rozhodujícího preventivního opatření proti přenosu mnoha infekčních onemocnění.

Podle Světové zdravotnické organizace se až 80 % infekcí šíří špinavýma rukama. Může se jednat o hepatitidu typu A, salmonelózu, o různá průjmová a respirační onemocnění, jejichž původci se nacházejí a množí na běžně používaných předmětech. Mezi ně patří například madla nákupních košíků, držadla v hromadných dopravních prostředcích, kliky u dveří, mince, bankovky a platební karty, tlačítka zvonků a výtahů, mobilní telefony, počítačové klávesnice a myši, vodovodní baterie a další. Zkrátka jsou všude kolem nás a tak mýdlo a voda doslova chrání naše zdraví.

Aktualizováno Pondělí, 22 Květen 2017 08:27 Celý článek...
 

Superobilovina slzovka obecná: Odhalte její skvělé účinky i využití

Email Tisk PDF

Rádi zkoušíte nové zdravé potraviny? Seznamte se slzovkou, prastarou bezlepkovou obilovinou, přezdívanou Perla východu. Vyniká úžasnými detoxikačními a léčivými účinky.

Již staří Egypťané nebo Palestinci dobře věděli o úžasných vlastnostech této rostliny, známé také jako „Jobovy slzy“. Jde dokonce o jednu z nejdéle pěstovaných obilovin na Zemi.

Slzovka obecná se tradičně využívá i v čínské medicíně, a to k léčbě mnoha zdravotních neduhů. Podle čínské medicíny zbavuje hlenů a celkově posiluje imunitní systém.

Aktualizováno Pondělí, 10 Duben 2017 07:51 Celý článek...
 

Vlastnosti školních obědů důležité pro občany v ČR

Email Tisk PDF

Autor: SZÚ, CZVP

Informace CZVP SZÚ ze dne 16. 3. 2017.

Školní obědy jsou věčné téma. Nebude asi nikdy dořešeno, protože co člověk to názor. Dá se ale změřit, čemu většina dává přednost. Nová filosofie péče o školní stravování ze strany státu asi neexistuje, ale je možné vyjít z celoevropských názorů, které jsou naopak poměrně dobře známé. Zeptali jsme se proto občanů, jaké vlastnosti by měl mít školní oběd především. Nabídli jsme jim výběr 6 nejčastěji požadovaných vlastností. Zahrnuta není cena. Má se zato, že ekonomika vychází z platné legislativy v současné době.

Aktualizováno Pondělí, 03 Duben 2017 10:49 Celý článek...
 


Strana 4 z 34