MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Ve Francii sbírají organický odpad z restaurací, chtějí skončit s jeho spalováním

Email Tisk PDF

NANTES Jejich posláním je skoncovat se spalováním bioodpadu. V Nantes na západě Francie objíždějí členové sdružení La Tricyclerie na jízdním kole třicítku restaurací a podniků a sbírají kilogramy vyhozené zeleniny, kávové sedliny a dalšího organického odpadu, který pak kompostují. Tato ekologická iniciativu zajímá i OSN.

Na svém elektrickém jízdním kole táhnoucím kyblíky a nádoby na smetí putuje devětadvacetiletá Valentine Vilbouxová, koordinátorka La Tricyclerie, od kuchyně ke kuchyni v centru města i jeho okolí na atlantském pobřeží.

Aktualizováno Pondělí, 27 Listopad 2017 08:06 Celý článek...
 

Novela veterinárního zákona

Email Tisk PDF

Novela zákona o veterinární péči upravuje pravidla pro domácí porážky či prodej malých množství vlastních produktů z prvovýroby.

Ve Sbírce zákonů byl zveřejně zákon č. 302/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony.

Vydáno dne: 19. 9. 2017

Účinné od: 1. 11. 2017 a 1. 1. 2020

Aktualizováno Pondělí, 30 Říjen 2017 08:29 Celý článek...
 

Historie školního stravování

Email Tisk PDF

Vznik školních jídelen hledejme v období před sedmdesáti lety. V této poválečné době se společnost potýkala s výrazným nedostatkem potravin, kterým trpěli nejen dospělí, ale zejména mladá generace. Snaha o ukončení strádání dětí vedla ke vzniku prvních školních jídelen. Z dochovaných zápisů a záznamů si můžeme složit následující obrázek.

V prvních kuchyních se jídla připravovala na klasických kamnech, což bylo jistě časově, ale zejména pak fyzicky velmi náročné. Oběd tvořila pouze polévka nebo hrnek mléka s chlebem. To až později se začala vařit složitější jídla, pokud však bylo z čeho. Vařit v tehdejších poměrech nebylo vůbec jednoduché. Na trhu chybělo kvalitní maso, zelenina i ovoce.

Celý článek...
 

I kvalitní a chutné školní obědy z bezpečných regionálních potravin mohou být příčinou zdravotně problematického stravování

Email Tisk PDF

Studie zastoupení živin ve školních obědech, kterou dokončuje SZÚ, vyvolala širokou diskusi. Někdy věcnou, jindy i zavádějící. Zdá se, že největší reakce vyvolalo konstatování, že to "se školním stravováním v ČR zase není tak špatné, jak se někdy tvrdí". Při té příležitosti neuškodí zopakovat si v následující krátké eseji, co studie cílevědomě řeší a co ne. Nesupluje náplň práce jiných odborných skupin napříč resorty. A nemají to opravdu lehké, pokud jde o 7 miliard Kč, které se údajně ročně protočí ve školním stravování.

První zveřejněné výsledky studie vyvolaly celkem širokou diskusi, od zasvěcených pohledů až po, jak to říci, podivné komentáře, které svědčí o tom, že si někdo snad ani nepřečte o co se jedná. Nebo, což je horší, ví velmi dobře o čem studie je a co znamenají výsledky, ale dotýká se to jeho zájmů.

Celý článek...
 

Pít mléko možná není dobrý nápad, naši prapředci ho také nepili

Email Tisk PDF

Mléko patří k našemu jídelníčku, běžně ho konzumujeme čerstvé nebo je obsažené v nejrůznějších produktech. Je prý také zdravé, rostou po něm dobře kosti. Jenže stále více vědců se domnívá, že to je všechno jinak. A na pomoc si berou výzkumy našich dávných předků.

Vědci totiž zjistili, že ještě před 8000 lety byly pouze děti schopné trávit laktózu, což je cukr obsažený v mléce. Dospělí lidé tuto schopnost neměli, a proto mléko vůbec nepili.Bylo to dáno tím, že jim chyběl enzym potřebný k trávení laktózy. Ovšem před 5000 lety došlo u lidí ke genetické mutaci a lidské tělo si začalo tento enzym vytvářet po celý život člověka. Právě to umožnilo, že lidé byli schopni pít mléko i v dospělosti. Teprve poté se začali lidé zabývat chovem dobytka na mléko a tuto tekutinu konzumovat.

Celý článek...
 

Dopis pro školky

Email Tisk PDF

Také vám vadí, že děti dostávají ve školce velké množství sladkostí?

Obrací se na nás rodiče, kteří jsou mnohdy až bezradní s přístupem zřizovatelů či vedením školek, a to v oblasti výživy. Nejvíce si rodiče stěžují na množství průmyslově zpracovaného cukru, ke kterému mají děti během dne ve školce přístup. Dokonce se stává, že pedagogický personál děti motivuje právě nějakou sladkostí. Jsou i případy, kdy děti ve školce slaví narozeniny a svátky a nejběžnějším dárkem od ostatních spolužáků, ale i od vedení školky, jsou opět sladkosti.

Na základě vašich komentářů a stížností jsme s týmem odborníků sepsali dopis, kde jsme se podepsali a můžete ho použít v komunikaci se zřizovateli školek anebo přímo s vedením.

Snad vám tento dokument napomůže k otevření vážné diskuze na téma “cukr a děti”.

Aktualizováno Úterý, 12 Září 2017 09:53 Celý článek...
 

Limonády se podílejí na hyperaktivitě dětí

Email Tisk PDF

Nebezpečí slazených nápojů spočívá v obrovském množství cukru, který zpravidla obsahují.

„Lidé si to mnohdy vůbec neuvědomují, že v nápojích „sní“ čtvrt kila krystalu, aniž by to zpozorovali. Počítejte se mnou. Ve 100 mililitrech limonády se zpravidla skrývá 10 gramů cukru, v litru to je 100 gramů, a když dodržujeme poctivě pitný režim, lehce se vyšplháme na 300 gramů přidaného cukru. Vezmeme-li v potaz, že doporučený maximální příjem přidaného cukru nemá převýšit 60 gramů, jsme hodně nad limitem,“ řekla Blesk.cz Karolína Hlavatá, dietoložka a odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju.

Časté popíjení slazených nápojů vede k obezitě, zvyšuje riziko vzniku zubních kazů a narušuje vyvážený jídelníček. Ptáte se, proč vaše dítě nejí „normální“ jídlo? Třeba je zakopaný pes v tom, že je prostě „zaplácnuté“ slazeným pitím.

Celý článek...
 


Strana 3 z 33