MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma

Hygienici: Školní obědy nutričně nevyhovují, je třeba změnit zákon

Email Tisk PDF

Hygienici ze Státního zdravotního ústavu si vzali na paškál školní stravování, aby zjistili, jak se jídelnám daří naplňovat výživová doporučení. Výsledek? Téměř polovina školních jídelen v testu propadla, připravují totiž obědy s nedostatečným množstvím živin. Podle autorů studie je ale problém spíš v legislativě.

Studii zpracovalo několik odborníků Státního zdravotního ústavu na pokyn hlavního hygienika na přelomu let 2015/2016. Její výsledky zveřejnili až nyní.

Hygienici zkoumali 28 jídelen a vývařoven po celé České republice, z nichž tři čtvrtiny vařily pouze jedno jídlo a zbylých 25 % nabízelo žákům víc variant hlavního chodu. Zaměřili se na obědy pro žáky ve věku 7-10 let.

Aktualizováno Pondělí, 18 Prosinec 2017 08:39 Celý článek...
 

Óda na sádlo. Odborníci vyškrtli živočišný tuk z černé listiny

Email Tisk PDF

Naši předci na ně stovky let nedali dopustit. Na základě vědeckých závěrů a výživových doporučení se však vepřové sádlo dostalo v druhé polovině minulého století na černou listinu. Teď se zdá, že jeho široké využití začíná být opět doceňováno. Ostatně není to poprvé, co odborníci svůj názor na to, co je (ne)zdravé, přehodnotili.

Namazat na chleba, na smažení i na pečení, jako základ omáček, dokonce i do buchet a do cukroví. Ale také jako báze pro krémy či masti, protože se dobře vstřebává do pokožky, na péči o psí tlapky nebo koňská kopyta, ale i kožené boty, na promazání pantů dveří.

Ve facebookové skupině Farmáři a farmářky stačilo otevřít téma vepřového sádla a valem přibývaly pozitivní komentáře. Jak se ukázalo, využití tohoto živočišného tuku je v českých domácnostech mnohem pestřejší, než by se na první pohled mohlo zdát. Dlouho měl pověst zabijáka našeho zdraví, teď se do českého jídelníčku vrací.

Celý článek...
 

Novela veterinárního zákona

Email Tisk PDF

Novela zákona o veterinární péči upravuje pravidla pro domácí porážky či prodej malých množství vlastních produktů z prvovýroby.

Ve Sbírce zákonů byl zveřejně zákon č. 302/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony.

Vydáno dne: 19. 9. 2017

Účinné od: 1. 11. 2017 a 1. 1. 2020

Aktualizováno Pondělí, 30 Říjen 2017 08:29 Celý článek...
 

Historie školního stravování

Email Tisk PDF

Vznik školních jídelen hledejme v období před sedmdesáti lety. V této poválečné době se společnost potýkala s výrazným nedostatkem potravin, kterým trpěli nejen dospělí, ale zejména mladá generace. Snaha o ukončení strádání dětí vedla ke vzniku prvních školních jídelen. Z dochovaných zápisů a záznamů si můžeme složit následující obrázek.

V prvních kuchyních se jídla připravovala na klasických kamnech, což bylo jistě časově, ale zejména pak fyzicky velmi náročné. Oběd tvořila pouze polévka nebo hrnek mléka s chlebem. To až později se začala vařit složitější jídla, pokud však bylo z čeho. Vařit v tehdejších poměrech nebylo vůbec jednoduché. Na trhu chybělo kvalitní maso, zelenina i ovoce.

Celý článek...
 

Ve Francii sbírají organický odpad z restaurací, chtějí skončit s jeho spalováním

Email Tisk PDF

NANTES Jejich posláním je skoncovat se spalováním bioodpadu. V Nantes na západě Francie objíždějí členové sdružení La Tricyclerie na jízdním kole třicítku restaurací a podniků a sbírají kilogramy vyhozené zeleniny, kávové sedliny a dalšího organického odpadu, který pak kompostují. Tato ekologická iniciativu zajímá i OSN.

Na svém elektrickém jízdním kole táhnoucím kyblíky a nádoby na smetí putuje devětadvacetiletá Valentine Vilbouxová, koordinátorka La Tricyclerie, od kuchyně ke kuchyni v centru města i jeho okolí na atlantském pobřeží.

Aktualizováno Pondělí, 27 Listopad 2017 08:06 Celý článek...
 

Pít mléko možná není dobrý nápad, naši prapředci ho také nepili

Email Tisk PDF

Mléko patří k našemu jídelníčku, běžně ho konzumujeme čerstvé nebo je obsažené v nejrůznějších produktech. Je prý také zdravé, rostou po něm dobře kosti. Jenže stále více vědců se domnívá, že to je všechno jinak. A na pomoc si berou výzkumy našich dávných předků.

Vědci totiž zjistili, že ještě před 8000 lety byly pouze děti schopné trávit laktózu, což je cukr obsažený v mléce. Dospělí lidé tuto schopnost neměli, a proto mléko vůbec nepili.Bylo to dáno tím, že jim chyběl enzym potřebný k trávení laktózy. Ovšem před 5000 lety došlo u lidí ke genetické mutaci a lidské tělo si začalo tento enzym vytvářet po celý život člověka. Právě to umožnilo, že lidé byli schopni pít mléko i v dospělosti. Teprve poté se začali lidé zabývat chovem dobytka na mléko a tuto tekutinu konzumovat.

Celý článek...
 

Dopis pro školky

Email Tisk PDF

Také vám vadí, že děti dostávají ve školce velké množství sladkostí?

Obrací se na nás rodiče, kteří jsou mnohdy až bezradní s přístupem zřizovatelů či vedením školek, a to v oblasti výživy. Nejvíce si rodiče stěžují na množství průmyslově zpracovaného cukru, ke kterému mají děti během dne ve školce přístup. Dokonce se stává, že pedagogický personál děti motivuje právě nějakou sladkostí. Jsou i případy, kdy děti ve školce slaví narozeniny a svátky a nejběžnějším dárkem od ostatních spolužáků, ale i od vedení školky, jsou opět sladkosti.

Na základě vašich komentářů a stížností jsme s týmem odborníků sepsali dopis, kde jsme se podepsali a můžete ho použít v komunikaci se zřizovateli školek anebo přímo s vedením.

Snad vám tento dokument napomůže k otevření vážné diskuze na téma “cukr a děti”.

Aktualizováno Úterý, 12 Září 2017 09:53 Celý článek...
 


Strana 3 z 34