MUDr. Stanislava Tillmannová, školní a veřejné stravování, HACCP zavedení a audit

Čáslav Husova 410, tel. 604 253 699

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Alergeny
Alergeny

Alergeny v potravinách

Email Tisk PDF

Kýchání, svědivá kopřivka či otoky, v horším případě dokonce dušení s následným ohrožením života. Nepříjemné zdravotní komplikace mohou vyvolat alergie na mléko, intolerance laktózy, alergie na vejce či sóju, na ovoce a zeleninu, na maso a mořské plody, alergie na ořechy, celiakie a alergie na obilniny a další potravinové alergie.

CO JE POTRAVINOVÁ ALERGIE?

Potravinové alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky především bílkovinné povahy, způsobující u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až k anafylaktickému šoku.

V podstatě se jedná o „poruchu imunity“ kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu. Vlastní alergická reakce spočívá v tom, že imunitní systém reaguje tvorbou protilátek (bílkovin, které se specificky navazují na alergeny, a tak je deaktivují a vylučují z organismu).

Aktualizováno Pondělí, 17 Březen 2014 08:02 Celý článek...
 

Alergeny

Email Tisk PDF

Možná již víte, že nejpozději od prosince 2014 začnou platit ustanovení EU 1169/2011, které se týkají značení potravin. Novinkou bude nutnost podávání informací o obsahu alergenů i v nebalených potravinách, která se týká i pokrmů.

Prozatím čekáme na schválení naší národní legislativy (novela Zákona o potravinách), která zpřesní požadavky na formu, kterou budou tyto informace předávány spotřebitelům.

V návrhu zákona je pro provozovny veřejného stravování uzavřeného typu (školní jídelny, nemocnice, ústavy sociální péče) prozatím varianta s nutností zveřejnění těchto informací na viditelném místě. Pro provozovny veřejného stravování otevřeného typu (restaurace) je v návrhu zákona pouze zveřejnění informace, že pokrmy mohou obsahovat alergeny a kde nebo u koho získají na vyžádání podrobnější informace.

Naše programy (ARCUS, HACCP, NÁVRHY JÍDELNÍČKŮ) jsou na obě varianty připraveny.

Aktualizováno Pondělí, 15 Září 2014 08:08 Celý článek...
 

Novela zákona o potravinách byla schválena

Email Tisk PDF

Tisková zpráva MZe ze dne 2. 5. 2013.

Ministr zemědělství: Nápisy na potravinách budou větší. Když prodejce poruší zákon, může dostat pokutu až 10 miliónů

Vláda dnes schválila novelu zákona o potravinách, kterou předložil ministr zemědělství Petr Bendl. Podle novely bude nově povinností označovat potraviny větším písmem a výše sankcí za nedodržení požadavků zákona bude až 10 milionů korun.

V návaznosti na evropský předpis o označování potravin se zavádí povinnost značení potravin o velikosti písma alespoň 1,2 mm a zajištění čitelnosti, např. formou kontrastu tisku a pozadí. V případě že prodejce například i tuto podmínku nedodrží, hrozí mu nově sankce až 10 milionů korun. Ta byla zvýšena z původních tří milionů a může být udělena také za nedodržení požadavků na jakost, hygienu, podmínky uchování a označování.

Aktualizováno Čtvrtek, 13 Březen 2014 10:20 Celý článek...
 

Potravinová alergie, intolerance a přecitlivělost na potraviny

Email Tisk PDF

Lidé si často zaměňují potravinové alergie s potravinovými intolerancemi nebo s přecitlivělostí na některé potraviny (tzv. pseudoalergií).

V čem tedy spočívá odlišnost výše uvedených nežádoucích reakcí na potraviny?

Potravinová alergie – je nepřiměřená reakce imunitního systému na určitou potravinu (její složku – zpravidla glykoprotein).

Potravinové alergeny mohou vyvolat vážné vedlejší reakce, k vyvolání nežádoucí reakce mnohdy stačí i stopová množství alergenní potraviny. V praxi se můžeme setkat velmi často s alergií na arašídy, ryby, sóju. Z hlediska odlišení od potravinové intolerance je důležité, že potravinová alergie zahrnuje vždy imunitní systém.

Aktualizováno Čtvrtek, 13 Březen 2014 10:21 Celý článek...
 

Označování potravin - mnoho cenných informací pro spotřebitele

Email Tisk PDF

Zajištění nezávadnosti a bezpečnosti potravin je společná snaha i odpovědnost národních vlád, výrobců, průmyslu a spotřebitelů. Označování potravin je jedním ze způsobů, jak spotřebitel získá znalosti o potravině, kterou chce koupit. Správné sledování informací uvedených na etiketě potravin (jako je doba použitelnosti, návod k přípravě a upozornění na alergie) umožňuje spotřebitelům zabránit vzniku alergických reakcí a dalších onemocnění vyvolaných potravinami.

Údaje o trvanlivosti
V EU byl vypracován souhrn legislativních opatření a norem, jejichž zavedení zabezpečuje bezpečnost a nezávadnost potraviny v celém řetězci. Zkazitelné potraviny posuzované z mikrobiologického hlediska (vařené masné výrobky, hotové pokrmy a saláty) jsou na obalech označeny „spotřebujte do“ (use by), a po tomto datu již nemají být konzumovány, neboť mohou být příčinou zdravotních problémů. Mnoho výrobků nese označení „spotřebujte nejlépe do“ (best before), což znamená „minimální trvanlivost“, nebo dobu po kterou si potravina při správném uskladnění zachovává své specifické vlastnosti. Jinými slovy, výrobek označený „spotřebujte nejlépe do“ může být i po uplynutí uvedené doby bezpečně konzumován, avšak výrobce již nezaručuje jeho senzorické vlastnosti (t.j. chuť, vůni, vzhled, atd.).

Aktualizováno Čtvrtek, 13 Březen 2014 10:21 Celý článek...
 


Strana 1 z 2